Tammerkosken mittauskopit

You are here Etusivu  > Adoptoitavat kohteet >  Tammerkosken mittauskopit
Item image

Sijainti
Mittauskopit sijaitsevat Tampereen keskustaa halkovan Tammerkosken yläjuoksulla, kosken partaalle, sen vastakkaisilla puolin. Itäinen koppi on aivan Palatsinraitin sillan pielessä ja läntinen koppi puolestaan hieman syrjempänä Finlaysonin puistossa.

Historia ja kuvaus
Kosken yläjuoksun patorakenteet ovat peräisin 1910-1920-luvuilta, jolloin kosken vastakkaisilla puolilla toimineille Finlaysonin ja Tampellan tehtaille kummallekin rakennettiin oma vesivoimalaitos. Voimalaitosten yläpuolella sijaitsevia voimalaitoskanavia kutsutaan yläkanaviksi ja niiden yläosia puolestaan mittakanaviksi. Mittakanavat ovat molempien voimalaitosten puolella yhtä leveät, ja mittauskopit sijaitsevat niiden keskivaiheilla.

Puurakenteiset 1920-luvun mittauskopit ovat lähes identtiset. Niistä on ollut lattiassa olevan luukun kautta kulku mittauskammioihin yläkanavien alla. Kopeissa ja niiden alla olevissa kammioissa on ollut vedenvirtaaman mittauslaitteistot. Tehtaille oli tärkeää, että laitokset saisivat yhtäläisen, koskiosuuttaan vastaavan määrän vettä omalle voimalaitokselleen.

Kunnostus ja hoito
Mittauskopit ovat melko hyväkuntoiset. Tampellan puoleisen kopin helmalaudat kaipaavat uusimista ja julkisivupinnat paikoin uutta maalia. Finlaysonin puoleisen kopin sisätilaan on kertynyt tavaraa, joka pitäisi raivata pois. Lisäksi liian lähellä seinustoja kasvava puusto ja muu kasvillisuus tulisi poistaa, jotta sateen ja lumen tuoma kosteus pääsee esteettä kuivamaan.


Osoitetiedot

Osoite:
Palatsinraitti, tampere, finland

Lisätietoja

Tyyppi:
Voimalaitoskanavien mittauskopit
Ajoitus:
1920-luku