Turtolan makasiini

You are here Etusivu  > Adoptoitavat kohteet >  Turtolan makasiini
Item image

Sijainti ja kuvaus
Turtolan makasiini sijaitsee Tampereen Turtolan kaupunginosassa, noin 5 kilometriä kaupungin ydinkeskustasta kaakkoon. Se on rakennettu avokalliolle, vanhan pihapiirin korkeimmalle kohdalle punatiilestä puhtaaksi muuraamalla. Vuosiluku 1911 on ikuistettu länsipäätyyn alkuperäisen pääsisäänkäynnin yläpuolelle. Oven molemmin puolin on umpeenmuuratut ikkuna-aukot. Satulakaton katteena on betonitiilet. Rakennuksen kulmissa on pilasteriaiheet ja korostetuissa päätykolmioissa kolme ikkunaa. Tyylipiirteet viittaavat klassismiin.

Länsipäädyn ovi on vaihdettu, mutta alkuperäinen paneloitu ovi komeine sepän takomine saranoineen on säilytetty makasiinissa. Itäpäätyyn on myöhemmin puhkaistu leveä oviaukko, jossa on puinen liukuovi. Ulkoseinissä on spraymaalilla tehtyjä graffiteja ja tageja, ikkunat on suojattu vesivanerilla.

Sisätila on nykyisin yhtä avointa tilaa. Puinen välipohja ja kaikki muut makasiinin aiemmasta käytöstä kertovat rakenteet on purettu, kattoon on lisätty lämmöneristeeksi villaa ja lattia on valettu betonista.

Historia
Turtola oli yksi Suur-Pirkkalan pitäjään kuuluneen Messukylän suurimmista taloista. Vanhin tilasta kertova kirjallinen maininta on vuoden 1540 maakirjassa. Kruunun ratsutilasta rustholliksi muuttunut kantatila jaettiin 1773 kahden veljeksen kesken Turtolaksi ja Turtoseksi. Tilat sijaitsivat vierekkäin, Turtola Turtosen itäpuolella.

Turtolan tilan pinta-ala oli 1930-luvun alussa 275 ha, josta puutarhaa 0,5, peltoa 47, viljeltyä laidunta 4, metsämaata 220,5 ja joutomaata 3 ha. Tila myi maitoa, viljaa, lihaa, munia, perunoita, rehuja, vihanneksia ja puutarhan tuotteita Tampereen ja Messukylän alueille.

Kun Messukylän kunta 1947 liitettiin Tampereen kaupunkiin, myytiin osa Turtolan tilan maista kaupungille. Loput tilan maista kaupunki osti 1960-luvulla. Pihapiiristä purettiin kaikki muut rakennukset paitsi tiilinen viljamakasiini. Tilan maat ovat kaupungin kehittyessä muuttuneet metsistä ja viljelyspelloista asutusta palveleviksi alueiksi ja lähivirkistysalueiksi.

Kunnostus ja hoito
Makasiinin kattorakenteet vaatisivat pikaista tarkistamista. Mikäli kantavat rakenteet ovat säilyneet hyväkuntoisena, tulisi uusia vain rikkoutuneet betonitiilet. Liian lähellä seinustoja kasvava puusto ja muu kasvillisuus tulisi poistaa, jotta sateen ja lumen tuoma kosteus pääsee esteettä kuivamaan. Tiilipintaan tehtyjä graffiteja voisi yrittää poistaa sopivalla puhdistusaineella. Sisätilat voisi siivota ja tyhjentää sinne kertyneestä tavarasta.

Käyttö
Makasiini voisi toimia kesäisin tapahtumapaikkana tai vaikkapa näyttelytilana tai taiteilijan työtilana.


Osoitetiedot

Osoite:
Turtolantanhua 3, Tampere, Finland

Lisätietoja

Tyyppi:
Viljamakasiini
Ajoitus:
1911