Vantaan Linnaisten Suuri Suokaivos on osa entistä Hämeenkylän kaivosaluetta. Hämeenkylä ja viereinen Jupperin kaivosalue Espoossa oli aikoinaan Sillbölen jälkeen Helsingin seudun tärkeimpiä rautamalmin tuottajia. Ensimmäiset louhintayritykset Hämeenkylässä on tehty vuonna 1769. Vuosina 1786-1788 alueella louhittiin malmia 2077 kippuntaa eli noin 353 tonnia ja vuosina 1827-1829 514 kippuntaa eli noin 87 tonnia. Pääasiallinen tuotantovaihe oli vuosina 1836-1860, jolloin tuotanto oli yhteensä 108773 kippuntaa eli noin 18491 tonnia malmia.
Malmia kaivettiin 1700-luvulla muun muassa Fagervikin, Forsbyn ja Mustion ruukkien tarpeisiin. 1830-luvulla kaivosalue koki uuden nousukauden, kun nykyisen Vantaankosken rannalle perustettiin Vantaan ruukki vuonna 1837. Ruukki hyödynsi paikallisia malmivaroja. Vanhoja kaivoskuoppia tyhjennettiin vedestä ja alueella tehtiin uusia koelouhintoja. Ruukin toiminta oli aktiivisinta 1830-luvun lopulta 1840-luvulle. Rauta oli laadultaan hyvää. Takkiraudan lisäksi ruukilla valmistettiin myös valutuotteita, kuten paistinpannuja. 1840-luvulla ruukkiyhtiö joutui vaikeuksiin, sillä Ruotsalainen takkirauta oli huomattavasti halvempaa. Ruukki lopetti toimintansa vuonna 1860. Adoptoinnin myötä nostetaan jälleen esille alueen malminlouhinnasta kertovaa menneisyyttä.
Kaivosten lisäksi alueella on hienoa lehtoa, jossa kasvaa esimerkiksi taikinamarja, pähkinäpensas sekä kenttäkerroksen valkovuokkomatto. Puustossa on kuusien lisäksi harmaaleppää, tammia ja vaahteraa. Hoitotoimet on tarkoitus tehdä luontoa kunnioittaen ja yhteistyössä Vantaan kaupunginmuseon, viheralueyksikön ja ympäristökeskuksen kanssa.
Hoito-ohje
Vantaan Hämeenkylän kaivoksilla on tarkoitus tehdä hoitotoimia, jotka parantaisivat kaivosten ympäristön viihtyvyyttä ja lisäisivät kaivosten tunnettavuutta. Kaivosten ympäristö on päässyt vuosien saatossa pahoin metsittymään ja aluskasvillisuus on peittänyt kaivoskuopat ja muut rakenteet näkyvistä. Lisäksi kaivosten pohjalle on menneiden vuosikymmenien aikana kertynyt roskaa ja romua. Linnaisissa kaivosten siivoustalkoita on pidetty aiemminkin, 1980-luvulla. Aidat ja opaskyltit, jotka paikalle on aikoinaan pysytetty, ovat kuitenkin nykyään pahoin vanhentuneet ja alkaneet ränsistyä.
Suositukset käytöstä
Linnaisten Omakotiyhdistyksellä on ollut tapana pitää talkoot vuosittain ja suunnitelmissa olisi aluksi laajentaa talkoita kaivosten alueelle. Lisäksi Omakotiyhdistys on kiinnostunut tarjoamaan kaivosalueella opastuksia esimerkiksi koululaisryhmille, jotta kohteiden tunnettavuus ja tietous alueen paikallishistoriasta lisääntyisi.
Rajoitukset
Kohde on täyttynyt vedellä ja se on ympäröity aidalla. Aidan sisäpuolelle ei turvallisuussyistä saa mennä.
Lähestymisohjeet
Kohde sijaitsee Linnaistentien ja Linnaistenkujan väliin jäävällä alueella. Kaivoksen itäpuolella on pieni tasanne, jossa sijaitsee vanha info-taulu kohteesta. Infotaululle johtaa polku Linnaistentieltä.
Sijainti: Linnaistenkuja, Vantaa. GPS 60.2560198478, 24.7769526841
0 kommenttia aiheesta “Hämeenkylän-Tavastbyn Suuri Suokaivos”