Viides Adoptoi monumentti -toiminnan järjestämä kulttuuriympäristöleiri järjestettiin 18.-20.8. Kangasalla. Leiri käynnistettiin Kangasalan lepokodilla, jossa ennen meitäkin lukuisa joukko Suomen keskeisiä kulttuurivaikuttajia, poliitikkoja ja muita kuuluisuuksia on viettänyt kesäänsä. Lepokodilla pääsimme sisään kangasalalaiseen henkeen ja paikkakunnan historiaan.
Leirin majapaikkana toimi Vahderpään vapaa-aikakeskus. Alueella on merkkejä ihmisasutuksesta jo kivikaudelta. Vahderpää on pieni kylä, jonka yhdestä tilasta on kehittynyt vapaa-aikakeskuksen kokonaisuus. Rakennus on historiansa aikana toiminut myös kouluna. Alueelle ovat tyypillisiä pienialaiset pellot ja komeat kiviaidat. Vahderpäässä on myös luonnonsuojelulailla suojeltu vanha mänty.
Leirin yhtenä talkookohteena oli Vääksyn kartanon alueella sijaitseva Parvula, jossa työskenneltiin sekä lauantaina että sunnuntaina. Rakennuksessa toimii nykyään nukketeatteri, ja lauantaiaamuna saimmekin kiinnostavan johdatuksen nukketeatteritaiteen saloihin. Parvulan historia kiinnittyy kuitenkin myös Kuohunlähteen kylpylään, ja rakennuksessa on toiminut myös Suomen ensimmäinen kansanopisto. Parvulassa talkoot käsittivät mm. kivijalan saumausta, pönttöuunin maalausta ja rakennuksen kunnon ja ominaispiirteiden kartoitusta. Lauantaipäivän päätteeksi leiriläiset tekivät vielä kierroksen Vääksyn kartanon alueella.
Lauantain toinen talkookohde oli Kangasalan vanha hautausmaa. Kangasalan kivikirkko on rakennettu 1700-luvun loppupuolella, ja sitä ympäröivällä hautausmaalla on lukuisia kulttuurihistoriallisesti merkittäviä, seurakunnan hoitoon palautuneita hautoja. Leiriläiset puhdistivat niiden muistomerkkejä ja hautojen pintoja. Näin hautojen hienot yksityiskohdat saatiin näkyviin ja myös muistomerkkien säilymisedellytykset paranevat.
Sunnuntaina leiriläiset suuntasivat Sarsan kivikautiselle asuinpaikalle. Aamu alkoi kasvitieteilijä Heikki Toivosen ja arkeologi Kreetta Lesellin vetämällä kierroksella, jolla tutustuttiin asuinpaikkaan, sen muinaisjäännöskohteisiin ja kasvillisuuteen. Talkoot keskittyivät vesakon raivaamiseen alueelta, niin että asuinpaikan jäänteet ja vanhat rantapenkereet erottuisivat maisemassa. Sarsa on uusin adoptoitu kohteemme, joten työ toimi myös hyvänä lähtölaukauksena laajan alueen tulevalle, vapaaehtoisvoimin tehtävälle hoidolle. Päivän lomassa tutustuttiin myös Pohtiolammen sääksikeskuksen toimintaan Jouko Alhaisen opastamana.
Hurjasti saimme taas aikaan viikonlopun aikana. Iso kiitos urakasta kaikille leiriläisille!
Kulttuuriympäristöleiri oli osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa. Kiitokset yhteistyöstä myös Vääksyn kartanolle, Pirkanmaan ELY-keskukselle sekä KOLU-hankkeelle!
0 kommenttia aiheesta “Kulttuuriympäristöleiri 2017 – Leirikertomus”