Adoptoi monumentti -toiminta on levinnyt kuluneena vuonna näkyvästi eri puolille Suomea. Keski-Suomessa on yksi adoptoitu kohde, samoin Vantaalla. Helsingissä toiminta alkoi tämän vuoden maaliskuussa. Kahdeksan kuukautta toiminnan lanseeramisen jälkeen adoptoituja arkeologisia kohteita on Helsingissä jo 11, joista pitää huolta kahdeksan eri ryhmää. Suurin osa adoptoiduista kohteista on ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoitteita, joita Helsingistä löytyy runsaasti. Joukossa on myös muutama pronssikautinen hautaröykkiö. Adoptoi monumentti -toiminnan pilottiryhmänä toimineen ANGO ry:n lisäksi muinaisjäännöksistä pitää huolta mm. Suomen Muinaistaideseura ry., bosnialainen kulttuuriyhdistys Behar ry. ja Pukinmäki-Seura. Mukaan on lähtenyt myös Lauttasaaressa sijaitseva leikkipuisto, joka käy lasten kanssa siistimässä lähellä sijaitsevaa toisen maailmansodan aikaista ilmatorjuntapatteria.
Keväästä asti Helsingin kaupunginmuseo on tehnyt yhteistyötä Pakilan ala-asteen koulun 5. luokkien (nykyisten 6. luokkien) kanssa, jotka ovat käyneet hoitamassa koulun lähellä sijaitsevaa linnoitetta. Projektissa koululaiset ovat tutustuneet kohteen historiaan, arkeologin työhön ja harjoitelleet arkeologisen kohteen hoitoa yhdessä museon työntekijöiden kanssa. Museo on myös järjestänyt kahdet yleisölle avoimet hoitotalkoot, joissa on porukalla siistitty linnoitteita entistä ehommaksi. Viisi uutta ryhmää on jo ilmoittautunut mukaan toimintaan ja heidän kanssaan käytännön hoitotyöt alkavat ensi keväänä. Tavoitteena on myös julkistaa Helsingin ensimmäiset adoptoitavat rakennukset ensi vuoden puolella!
Adoptiotoiminta käynnistyi 2018 myös Satakunnassa. Ensimmäiset monumentit adoptoi Satakunnan Museon ystävät -yhdistys. Museon ystävät ovat jo muutaman vuoden hoitaneet Porin Lampaluodossa sijaitsevaa Tyltyn merimerkin rauniota. Adoptointisopimus kuitenkin allekirjoitettiin virallisesti kesäkuussa 2018. Samalla Museon ystävät adoptoivat toisenkin muinaisjäännöksen, Reposaaren Kappelinluodossa sijaitsevan kappelinpaikan muistomerkin ympäristöineen. Syyskuussa hoidon piiriin pääsivät vielä Köyliönjärven Kirkkokarilla sijaitsevan kappelin perustan jäännökset sekä kristinuskon Suomeen tulon muistomerkki ja kivialttari. Kohteen adoptoi Ristolan alueen kyläyhdistys, joka on hoitanut kohdetta jo aikaisemmin.
Pirkanmaalla saatiin yksi uusi adoptiokohde, kun Sääksmäki-Seura adoptoi Rapolan Seppälän kuppikiven. Rapolassa järjestettiin myös maakuntamuseon syyskuiset Adoptoi monumentti -talkoot, joissa niitettiin heinää Hirvikallion kalmistoalueelta ja raivattiin vesakkoa muinaislinnan sisäpuolelle jäävän supan rinteiltä. Erityismaininnan ansaitsevat adoptioryhmistä Nuutajärven palokopin ja Messukylän makasiinin adoptoijat, jotka ovat toteuttaneet laajoja kunnostustoimia vuonna 2018. Nuutajärvellä adoptoijat – Nuutajärven VPK – vaihtoi palokopin alimmat hirret ja kunnosti rakennuksen ikkunoita oppien samalla perinteisiä työtapoja. Messukylässä adoptoijat – Messukylän perinneseura – teki yhteistyötä Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen kanssa, jonka opiskelijat tekivät makasiinilla hirsien paikkausta ja uusimista sekä uusi rakennuksen vuorausta tarvittavilta osin.
Ensi vuonna tulee kuluneeksi 10 vuotta ensimmäisten kohteiden adoptoinnista. Paljon on saatu aikaan ja uuttakin suunniteltu. Olemme hakeneet rahoitusta toiminnan kansainvälisen yhteistyön vahvistamiseksi, toivottavasti pystyisimme kehittämään adoptiotoimintaa ensi vuonna myös siltä osin.
Lämmin kiitos kaikille Adoptoi monumentti -toiminnassa mukana olleille ja rauhallista joulun aikaa!
0 kommenttia aiheesta “Kuulumisia aktiiviselta vuodelta 2018”