Sarsa ry ja Pirkanmaan maakuntamuseo järjestivät arkeologisen inventoinnin Pälkäneen Laitikkalan Suttilan kivikautisen asuinpaikan läheisyyteen. Sarsa ry on joukko pirkanmaalaisia arkeologian harrastajia, jotka ovat kiinnostuneita varsinkin esihistoriasta. Inventoinnin tarkoituksena oli tutkia asuinpaikan laajuutta pohjoiseen. Inventointi järjestettiin pintapoimintana. Pintapoiminnassa etsitään löytöjä rikkoutuneesta maaperästä. Tämä metodi sopii hyvin muokatuille pelloille. Varsin valkoiset kvartsit näkyvät hyvin ruskeassa maaperässä.
Päivän aluksi arkeologi Kreetta Lesell kertoi pintapoiminnasta Ruokolan kartanossa. Tämän jälkeen lähdettiin maastoon. Ystävällinen maanomistaja oli kyntänyt pellon valmiiksi innokkaita tutkijoita varten, aurinko paistoi ja maisemat olivat upeat. Päivän kruunasi se, että pellolta löydettiin kymmenittäin hienoja kvartsi-iskoksia, pala keramiikkaa ja palanutta luuta. Tällaiset löydöt ovat tyypillisiä kivikautiselle asuinpaikalle.
Päivän saldoksi saatiin Suttisen asuinpaikan laajentuminen, näin Pälkäneen esihistoriasta saatiin uutta tietoa. Uskon myös, että kaikilla osallistujille jäi iloinen mieli tapahtumasta.
Hyvin onnistuneen pintapoiminnan jälkeen sarsalaiset päättivät osallistua myös jälkitöihin. Arkeologin työt eivät lopu paikan löytämiseen ja muihin kenttätöihin. Jälkitöissä löydöt puhdistetaan, luetteloidaan ja numeroidaan. Kartat piirretään puhtaiksi, valokuvat arkistoidaan ja kirjoitetaan raportti. Uusi paikka tai tässä tapauksessa tunnetun kohteen laajentuminen tulee saada myös arkeologisiin tietokantoihin, jotta tieto siitä tavoittaisi myös muut arkeologit tai muuten kohteesta kiinnostuneet ihmiset.
Myös tämä työ sujui ryhmässä mukavasti ja hauskasti, vaikka kaikille ei aina riittänyt tehtäviä. Löydöt saatiin pestyksi ja suurimmaksi osaksi luetteloiduksi. Myös löytöjen levinneisyydestä tehtiin kartta .
0 kommenttia aiheesta “Museo teki arkeologista pintapoimintaa Pälkäneellä harrastaja-arkeologien kanssa”