Pirkanmaan adoptoitavat kohteet

Tammerkosken vedenmittauskopit

Sijainti

Mittauskopit sijaitsevat Tampereen keskustaa halkovan Tammerkosken yläjuoksulla, kosken vastakkaisilla puolin. Itäinen koppi on aivan Palatsinraitin sillan pielessä ja läntinen koppi puolestaan hieman syrjempänä Finlaysonin puistossa.

Historia ja kuvaus

Kosken yläjuoksun patorakenteet ovat peräisin 1910-1920-luvuilta, jolloin kosken vastakkaisilla puolilla toimineille Finlaysonin ja Tampellan tehtaille kummallekin rakennettiin oma vesivoimalaitos. Voimalaitosten yläpuolella sijaitsevia voimalaitoskanavia kutsutaan yläkanaviksi ja niiden yläosia puolestaan mittakanaviksi. Mittakanavat ovat molempien voimalaitosten puolella yhtä leveät, ja mittauskopit sijaitsevat niiden keskivaiheilla.

Puurakenteiset 1920-luvun mittauskopit ovat lähes identtiset. Niistä on ollut lattiassa olevan luukun kautta kulku mittauskammioihin yläkanavien alla. Kopeissa ja niiden alla olevissa kammioissa on ollut vedenvirtaaman mittauslaitteistot. Tehtaille oli tärkeää, että laitokset saisivat omalle voimalaitokselleen vettä yhtäläisen, koskiosuuttaan vastaavan määrän.

Kunnostus ja hoito

Mittauskopit ovat melko hyväkuntoiset. Tampellan puoleisen kopin helmalaudat kaipaavat uusimista ja julkisivupinnat paikoin uutta maalia. Finlaysonin puoleisen kopin sisätilaan on kertynyt tavaraa, joka pitäisi raivata pois. Lisäksi liian lähellä seinustoja kasvava puusto ja muu kasvillisuus tulisi poistaa, jotta sateen ja lumen tuoma kosteus pääsee esteettä kuivamaan.

Osoite: Palatsinraitti, Tampere. GPS: 61.5035342, 23.757855800000016

Vastaa