Introduction

Tenholan linnavuori

Tenholan linnavuori

Kuvaus
Tenholan linnavuori on ollut todennäköisesti Hattulan, Tyrvännön, Lehijärven ja Kalvolan alueen asukkaiden puolustus-, keskus-, kokoontumis- ja kulttipaikka rautakaudella ja varhaisella keskiajalla. Ympäröivällä seudulla on ollut rautakaudella aktiivista asutusta ja toimintaa, ja noin kahden kilometrin säteeltä tunnetaan useita rautakautisia kohteita ja esinelöytöpaikkoja (www.kyppi.fi). Linnavuoren laajuus on noin 6 hehtaaria (540 x 100–240 metriä). Lakialueen laajuus, jolla muinaislinna on sijainnut, on kooltaan noin 25 x 110 metriä (noin 1 ha). Linnavuoren lakialue sijaitsee noin 65 metrin korkeudessa.

Tutkimusten perusteella linnavuoren laen korkeinta osaa on ympäröinyt maavallin tukema hirsinen puolustusvarustus. Sen etelä- ja pohjoispäässä sekä länsireunassa on mahdollisesti ollut portit, joiden kohdat ovat vielä havaittavissa maastossa. Arkeologisissa tutkimuksissa on löydetty merkkejä myös erilaisista kivirakenteista sekä löytöjä, kuten keramiikkaa, korujen ja aseiden osia ja katkelmia, luuta sekä palanutta savea.

Hoito-ohje

Ensisijainen hoitoalue on mäen lakialue (muinaislinna) sekä sinne johtavien polkujen ympäristöt. Tavoitteena on pitää lakialue siistinä, avoimena ja kävijöille turvallisena. Hoitoon sisältyy myös lakialueelle vuonna 1969 tehdyn rakenteen (rekonstruktion) kunnon tarkkailu ja sen mahdollinen poisto.

Käytössä olevien resurssien ja maanomistajan metsäsuunnitelman mukaan kohteen hoito ulotetaan myös rinteisiin siten, että puuston harventamisella avataan näkymää linnavuoren lakialueelta muinaislinnan ja harjun ympäristöön ja etenkin läheisten muinaislinnojen, Valkeakosken Rapolan ja Hämeenlinnan Aulangon, suuntaan. Tavoitteena on, että kävijät saisivat yleiskuvan muinaislinnan alueesta sekä sen suhteesta ympäristöön.

Sijainti

Tenholan linnavuori sijaitsee Hattulassa, Vanajanveden kaakkoispuolella kohoavalla, suhteellisen jyrkkäseinäisellä, etelä-pohjoissuuntaisella hiekkaharjulla. Linnavuori sijaitsee 1630-luvulla muodostetun Tenholan kartanon maalla. Sen rinteet ovat varsin jyrkät, mutta lakialue on helposti saavutettavissa sinne tehdyn reitin ja vuonna 2022 uusittujen portaiden ansiosta.

Mäeltä on näkymä Vanajanselälle ja aina Rapolan linnavuorelle sekä kaakkoon Aulangon näkötornille, jossa myös on ollut aikoinaan muinaislinna, Aulangonlinna.

Suositukset käytöstä

Kohde soveltuu arkeologiasta, paikallishistoriasta, luonnosta ja retkeilystäkiinnostuneille omatoimiseksi matkailukohteeksi. Tenholan linnavuori soveltuu kesäkaudella pienimuotoisten, lyhytaikaisten ja häiriötä aiheuttamattomien tilaisuuksien, kuten opastusretkien, pitopaikaksi.

Adoptoija

Hämeen ammatti-instituutti, Evon toimipiste

0 kommenttia aiheesta “Tenholan linnavuori

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *