Introduction

Pukinmäki, Tukikohta XII: 6

Pukinmäki, Tukikohta XII: 6

Helsingin alueella sijaitsee runsaasti ensimmäisen maailmansodan aikaisia (1914″’1918) venäläisten rakennuttamia puolustusvarustuksia. Linnoitusrakenteita sijaitsee kolmena vyöhykkeenä mantereella ja ne suojasivat Helsinkiä ja sen edustalla ollutta Viaporin sotasatamaa maalta tulevaa hyökkäystä vastaan. Varustuksia rakennettiin myös Viaporin sotasataman edustalle saaristoon meririntamaksi. Nämä puolustusvarustukset olivat osa laajempaa koko Etelä-Suomeen ja Suomenlahden rannikolle ulottuvaa puolustusjärjestelmää, joka suojasi Venäjän silloista pääkaupunkia Pietaria. Nykyään maarintaman linnoituksia on pääkaupunkiseudulla Helsingin, Espoon ja Vantaan alueilla.

Tukikohdan XII linnoituslaitteet lisättiin suunnitelmiin vuoden 1915 lopulla, kun itäistä sivustaa päätettiin vahvistaa. Osa tukikohdan asemista sekä tykkipatteri ovat hävinneet. Puolustusasema 6 sijaitsee Pukinmäen Närepuistossa kalliomäellä. Mäen pohjois- ja länsipuolella on peltoja ja kalliolta on hyvät näkymät näihin suuntiin. Mäen länsipuolella kulkee Pukinmäenkaari ja puolustusaseman eteläpuolella sijaitsee pientaloja.

Puolustusaseman rakenteet kulkevat pohjois-etelä-suunnassa kallion lakialueen yli. Rakenteita on enemmän kallion pohjoislaidalla. Kohteella on maahan kaivettua ja kallioon louhittua hautaa sekä rakentamattomia kuoppia, jotka ovat todennäköisesti konekivääriasemien aihioita. Puolustussuunta on siis ollut pohjoinen. Suullisen tiedon mukaan kallion etelärinteellä olisi ollut myös rakenteita, joita on hyödynnetty kellareina alueen omakotitaloissa. Aseman rakentaminen on jäänyt kesken ja asemaa on myös täytetty. Kohteen keskikoordinaatit ovat P = 6680781, I = 388254  (ETRS-TM35FIN).

Rajoitukset

Linnoituksen alue on osa linnustollisesti arvokasta kohdetta nimeltä Närepuisto. Kyseessä on pensaikkoinen rehevä sekametsäalue, jolla on hyvin runsas sekametsän peruslajisto, reunoilla avomaiden peruslinnustoa, lisäksi sepelkyyhky, leppälintu, laulurastas, mustapääkerttu, kuusitiainen, puukiipijä, tikli ja hemppo, runsaasti perusrastaita, reunoilla mm. keltasirkku, pensaskerttu ja ruokokerttunen.

Hoito-ohje

Hoitoalueeksi rajataan kohteen pohjoisosa, sillä siellä on selkeämpiä rakenteita. Hoitotoimissa korostuu maisemanhoito, toimet koostuvat vesakon raivaamisesta linnoituksen rakenteista ja alueen siistimisestä. Hoitotoimia tehtäessä on huomioitava linnuston pesimärauha.

Lähestymisohjeet

Kohteelle pääsee varsin helposti Pieksupolun päästä kulkien polkuja pitkin länteen. Kallion lakialue on avara ja kohteella on helppo kulkea kinttupolkuja pitkin. Alue on lähialueen asukkaiden virkistyskäytössä.

Suositukset käytöstä

Kohteeseen on pienen kokonsa vuoksi helppo tutustua. Kohde ei ole keskeneräisenä kovin näyttävä, mutta kohteella havainnollistuu hyvin linnoitteiden sijoittelu mäkialueille sekä puolustussuunta. Hienot maisemat.

Osoite:  Närepuisto

Adoptoija:  Pukinmäkiseura ry

 

0 kommenttia aiheesta “Pukinmäki, Tukikohta XII: 6

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *