Introduction

Turtolan makasiini

Turtolan makasiini

Sijainti ja kuvaus

Turtolan makasiini sijaitsee Tampereen Turtolan kaupunginosassa, noin 5 kilometriä kaupungin ydinkeskustasta kaakkoon. Se on rakennettu avokalliolle, vanhan pihapiirin korkeimmalle kohdalle punatiilestä puhtaaksi muuraamalla. Vuosiluku 1911 on ikuistettu länsipäätyyn alkuperäisen pääsisäänkäynnin yläpuolelle. Oven molemmin puolin on umpeenmuuratut ikkuna-aukot. Satulakaton katteena on betonitiilet. Rakennuksen kulmissa on pilasteriaiheet ja korostetuissa päätykolmioissa kolme ikkunaa. Tyylipiirteet viittaavat klassismiin.

Länsipäädyn ovi on vaihdettu, mutta alkuperäinen paneloitu ovi komeine sepän takomine saranoineen on säilytetty makasiinissa. Itäpäätyyn on myöhemmin puhkaistu leveä oviaukko, jossa on puinen liukuovi. Ulkoseinissä on spraymaalilla tehtyjä graffiteja ja tageja, ikkunat on suojattu vesivanerilla.

Sisätila on nykyisin yhtä avointa tilaa. Puinen välipohja ja kaikki muut makasiinin aiemmasta käytöstä kertovat rakenteet on purettu, kattoon on lisätty lämmöneristeeksi villaa ja lattia on valettu betonista.

Historia

Turtola oli yksi Suur-Pirkkalan pitäjään kuuluneen Messukylän suurimmista taloista. Vanhin tilasta kertova kirjallinen maininta on vuoden 1540 maakirjassa. Kruunun ratsutilasta rustholliksi muuttunut kantatila jaettiin 1773 kahden veljeksen kesken Turtolaksi ja Turtoseksi. Tilat sijaitsivat vierekkäin, Turtola Turtosen itäpuolella.

Turtolan tilan pinta-ala oli 1930-luvun alussa 275 ha, josta puutarhaa 0,5, peltoa 47, viljeltyä laidunta 4, metsämaata 220,5 ja joutomaata 3 ha. Tila myi maitoa, viljaa, lihaa, munia, perunoita, rehuja, vihanneksia ja puutarhan tuotteita Tampereen ja Messukylän alueille.

Kun Messukylän kunta liitettiin Tampereen kaupunkiin 1947, myytiin osa Turtolan tilan maista kaupungille. Loput tilan maista kaupunki osti 1960-luvulla. Pihapiiristä purettiin kaikki muut rakennukset paitsi tiilinen viljamakasiini. Tilan maat ovat kaupungin kehittyessä muuttuneet metsistä ja viljelyspelloista asutusta palveleviksi alueiksi ja lähivirkistysalueiksi.

Kunnostus ja hoito

Makasiinin kattorakenteet vaatisivat pikaista tarkistamista. Mikäli kantavat rakenteet ovat säilyneet hyväkuntoisena, tulisi uusia vain rikkoutuneet betonitiilet. Liian lähellä seinustoja kasvava puusto ja muu kasvillisuus tulisi poistaa, jotta sateen ja lumen tuoma kosteus pääsee esteettä kuivamaan. Tiilipintaan tehtyjä graffiteja voisi yrittää poistaa sopivalla puhdistusaineella. Sisätilat voisi siivota ja tyhjentää sinne kertyneestä tavarasta.

Käyttö

Makasiini voisi toimia kesäisin tapahtumapaikkana tai vaikkapa näyttelytilana tai taiteilijan työtilana.

0 kommenttia aiheesta “Turtolan makasiini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *