Introduction

Rapola, Seppälän kuppikivi

Rapola, Seppälän kuppikivi

Valkeakosken Rapolassa sijaitseva Seppälän kuppikivi on tehty peruskallion kohoumaan. Tasaisessa kivessä on ainakin 22 kuoppaa, joista 13 selvärajaista. Kuopat ovat halkaisijaltaan 3-5 cm.

Kuppikivet ovat yleensä matalahkoja maakiviä, joihin on tarkoituksella kaiverrettu pyöreähköpohjaisia kuoppia. Kuppikivet sijaitsevat yleensä rautakautisen asutuksen lähistöllä, usein lähellä vanhoja viljelysmaita ja kalmistoja. Myöhempi kansanperinne on liittänyt kuppikivet uhritoimituksiin, joissa kiven kuppeihin on saatettu laittaa uhreja vainajille ja haltijoille sato- ja pyyntionnen turvaamiseksi. Kuppeihin kerääntynyttä vettä on kansanperinteen mukaan voitu myös käyttää parantavassa tarkoituksessa.

Seppälän kuppikivi on Rapolan muinaisjäännösryhmän alakohde. Rapolan muinaisjäännösalueella on parin neliökilometrin alueella useita muinaisjäännöksiä, kuten linnamäki. Sen länsi- ja lounaisrinteillä sijaitsee yli sata röykkiöitä, ja läheisyydessä ovat myös Rupakallion, Voipaalan, Hirvikallion ja Matomäen kalmistot, muinaispelto sekä asuinpaikkoja ja kolme muuta kuppikiveä. Siirtymisestä esihistoriasta keskiaikaan kertoo 1500-luvun alussa rakennettu harmaakivikirkko. Rapola ja Voipaala esiintyvät kylän niminä kirjallisissa lähteissä jo 1300 -luvulla. Tiloina ne tunnettiin 1500-luvulta lähtien.

Kuppikiven on adoptoinut Sääksmäki-seura ry.

Hoito-ohje  

Kohteen hoidossa korostuvat maisemanhoito, pusikoitumisen ja heinittymisen estäminen ja kohteen ympäristön siivoaminen roskista.

Lähestymisohjeet

Kohteelle pääsee Kelhinpolun ja Huittulantien välistä. Kohde näkyy Huittulantielle.

Suositukset käytöstä  

Kohde sopii hyvin omatoimiseksi retkeilykohteeksi. Se on osa Rapolan laajaa muinaisjäännösaluetta, jossa on paljon nähtävää.

2 kommenttia aiheesta “Rapola, Seppälän kuppikivi

  1. Hei. Mikä yhdistys on adoptoinut Rapolan Seppälän kuppikiven?

    1. Kiitos kysymyksestä! Adoptoija on Sääksmäki-seura ry. Täydennämme tekstiä tältä osin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *