Milavidan maakellari

You are here Etusivu  > Adoptoidut kohteet >  Milavidan maakellari
Item image

Monikaan ei tiedä, että Näsinpuistossa, nykyisen Näsilinnankadun pohjoispään kohdalla on joskus ollut upea Milavida -niminen puuhuvila. Finlaysonin tehtaan patruunan Wilhelm von Nottbeckin rakennuttama huvila valmistui 1860 maa-alalle, jonka kaupunki oli 1855 vuokrannut tehtaalle nimellistä yhden ruplan vuosivuokraa vastaan.

Vanhassa Milavidassa asuivat Wilhelm von Nottbeckin lapsista eri aikoina ainakin Peter, Alexander ja Edvard sekä patruunan luotettuja miehiä. Peter von Nottbeck (1858-1899) rakennutti 1800-luvun lopulla uuden komean asuinpalatsin puuhuvilan pohjoispuolelle, Näsinkallion laelle. Palatsi sai niin ikään nimekseen Milavida, joskin se on myöhemmin tunnettu myös Näsilinnana ja Hämeen museona.

Puuhuvila siirtyi kaupungin omistukseen 1905, samalla kuin uusi Milavidakin, ja se vuokrattiin kauppias Raittiselle, jonka puoliso avasi siellä ravintolan ja täysihoitolan 1906. Ruokasalissa pidettiin kokouksia ja juhlia. Isäntä- ja palvelusväen asuntojen lisäksi talossa oli kuusi huonetta täysihoitolaisille. Täysihoitola oli hyvin suosittu: ”Siellä oli kuin maalla. Ikkunastakin saattoi mennä sisälle. Ruokaa tarjoiltiin kolme kertaa päivässä ja täysihoito maksoi 65 markkaa kuukaudelta.”

Raittisten jälkeen täysihoitolatoimintaa jatkoi 1909 Ellen Gustafsson. Heinäkuussa 1913 tulipalo vaurioitti rakennusta siinä määrin, että se purettiin. Muistona vanhasta Milavidasta on enää jäljellä vain huvilalle kuulunut maakellari Näsinkalliolle johtavan puistokäytävän varrella, Tallipihan länsipuolella.

Maakellari on todennäköisesti saman ikäinen kuin huvilakin. Sillä on koristeellinen punatiilestä muurattu sisäänkäynti. Vaikka sisäänkäynti näyttää pieneltä, itse kellaritila on suurehko tiiliholvattu maakellari, jonne ovelta laskeutuu jyrkästi kuusi korkeaa tiiliporrasta. Kellarissa on kaksi huonetta, joiden pinta-ala on yhteensä noin 35 neliötä.

Sijainti
Milavidan maakellari sijaitsee Näsinpuistossa, Tampereen keskustan luoteispuolella, Finlaysonin kaupunginosassa (I-kaupunginosa). Kellarin itäpuolella on Notbeckien talouspihana toimitut Tallipiha.

Hoito-ohjeet
Adoptoijan ensimmäisenä tehtävänä oli tyhjentää kellari vuosikymmenten aikana kertyneestä romusta. Vuosittaisia kunnostustoimia ovat mm. ympäristön siistinä pitäminen, katon puhdistus ja kellarin ovenedustan pitäminen puhtaana lumesta, jotta sulamisvedet eivät pääse valumaan sisään ja aiheuttamaan vahinkoa. Lisäksi adoptoijan tehtäviin kuuluu tarkastaa vuosittain rakennuksen kunto ja ilmoittaa mahdollisista muutoksista Pirkanmaan maakuntamuseolle.

Käyttö
Maakellaria voi yhä käyttää alkuperäisen käyttötarkoituksensa mukaisesti vihannesten, juuresten, mehujen ja hillojen säilyttämiseen tai sille voisi keksiä aivan uuden käyttötarkoituksen. Viileä kellari voisi toimia pakopaikkana kesähelteelle, hiljaisuuden kappelina tai vaikkapa pienimuotoisena galleriatilana, miksei olutkellarinakin.

Hoitosuunnitelma
Milavidan maakellarin hoitosuunnitelma 2015


Osoitetiedot

Osoite:
Näsijärvenkatu 4, Tampere
GPS:
P: 6823171, I: 327230

Lisätietoja

Tyyppi:
Maakellari
Ajoitus:
1840-1860-luku
Adoptoija:
Olgan kellariryhmä ry