Introduction

Nuutajärven palokoppi

Nuutajärven palokoppi

Urjalan Nuutajärven taajamassa sijaitseva Nuutajärven lasitehdas perustettiin vuonna 1793. Lasikylä syntyi juuri tälle paikalle Nuutajärven ympärillä kasvaneiden laajojen metsien ansiosta. Metsävarat olivat perusedellytys sille, että suunnattomat määrät polttopuuta nieleviä lasiuuneja pystyttiin käyttämään.

Lasitehtaalla oli tulipalo vuonna 1861. Todennäköisesti tuon palon jälkeen tehtaan paloturvallisuuteen kiinnitettiin entistä enemmän huomiota ja Nuutajoen rantaan, tehdasalueen laidalle rakennettiin sammutuskaluston säilyttämistä varten palokoppi.

Palokoppi on hirsirunkoinen, julkisivuiltaan laudoitettu pienikokoinen rakennus. Rakennus on olennainen osa lasitehtaan 1800-luvun rakennuskantaa. Lasitehtaan alue on yksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

Palokoppi on kunnostuksen tarpeessa. Sen katto tulisi puhdistaa ja rikkoutuneet kattotiilet uusia. Myös julkisivulaudoitusta voisi maalata ja ympäristöä raivata ylimääräisestä kasvillisuudesta. Palokoppi soveltuisi mainiosti pienten tapahtumien järjestämiseen tai sinne voisi perustaa vaikkapa palonsammutuksesta kertovan museon.

Nuutajärven palokoppi. Kuva: M. Mäkelä.

Sijainti: Maijalantie, Urjala. GPS: 61.04378513184959, 23.437222260535464

0 kommenttia aiheesta “Nuutajärven palokoppi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *