Introduction

Adoptoi monumentti saa Europa Nostra palkinnon

Adoptoi monumentti saa Europa Nostra palkinnon

Euroopan komission myöntämä EU:n kulttuuriperintöpalkinto / Europa Nostra -palkinto on myönnetty 2016 ensimmäistä kertaa tamperelaiselle hankkeelle. Palkinto on kulttuuriperintöalan korkein kunnianosoitus Euroopassa. Pirkanmaan maakuntamuseon organisoimaa Adoptoi monumentti -toimintaa tehdään museokeskus Vapriikista käsin. Sen parissa toimii Pirkanmaalla jo yli 300 vapaaehtoista parilla kymmenellä arvokkaalla kulttuuriperintöalueella. Palkinto on osoitettu myös kaikille adoptoijille heidän arvokkaassa työssään! Uusimpia adoptoijia ovat olleet esim. Tampereella Kalkunvuoren päiväkoti ja 1-2. luokan oppilaat, jotka ovat ottaneet hoitoonsa osan Mustanvuoren 1. maailmansodan aikaista linnoitusvarustusta sekä luonnonsuojeluyhdistys Villi vyöhyke ry, joka ryhtyi alkuvuodesta vaalimaan Sastamalan Pentin rautakautista linnavuorta. Pirkanmaan maakuntamuseo on kehittänyt Adoptoi monumentti -toimintaa v. 2008 lähtien, ensin skotlantilaisen esikuvan mukaan, sitten suomalaisten ja pirkanmaalaisten tarpeiden pohjalta.

Vuodesta 2013 lähtien Adoptoi monumentti -toiminnassa on vaalittu myös rakennuksia, sellaisia kuin Annikin kivikioski, Käpylän puhelinkoppi ja Milavidan kellari Näsinpuistossa. Kansalaiset hoitavat kulttuuriperintökohteita ja kohentavat yhteistä ympäristöä, museon ammattilaiset arkeologeineen, rakennustutkijoineen ja korjausneuvojineen tarjoavat apua. Tampereelta toiminta on levinnyt jo muualle Suomeen; mm. Keski-Suomeen ja pääkaupunkiseudulle. Pirkanmaan maakuntamuseo tarjoaa opastusta ja neuvontaa Adoptoi monumentti -toiminnassa myös maanlaajuisesti. Adoptoi monumentti -työn ideana on, että omaehtoista toimintaa tukemalla syntyy aitoa kulttuuritahtoa, joka tuottaa kestävää kehitystä kulttuuriperinnön vaalimisessa. Adoptointi -termi tarkoittaa tässä sitä, että ”otetaan joku apua tarvitseva jatkuvan huolenpidon kohteeksi”. Käsite on kulttuuri- ja luonnonperintökohteiden yhteydessä kansainvälisesti vakiintunut. Suuri osa Adoptoi monumentti -harrastajista työskentelee pitkäjänteisesti yhden kohteen hyväksi. Toiset valitsevat toimimisen lyhytaikaisemmissa talkoissa. Adoptoi monumentti järjestää enenevässä määrin myös kulttuuriympäristöleirejä ja erilaisia kulttuuritapahtumia.

Euroopa Nostran nimeämät palkintoperusteet: ”Adoptoi monumentti on luova tapa saada paikalliset asukkaat aktiivisesti mukaan paikallisen kulttuuriperinnön hoitoon ja vaalimiseen sekä edistää pienempien rakennusten suojelua. Kohteiden laaja valikoima ja eri aikakausien edustus kertoo toiminnan kattavasta luonteesta. Toiminta myös edustaa kestävää kehitystä, ja se on selvästi mahdollista ottaa käyttöön kaikkialla Euroopassa”, tuomaristo painottaa. ”Yhdistämällä vapaaehtoisten innostus ja ammattilaisten asiantuntemus on saatu, vaatimattomasta budjetista huolimatta, aikaan uskottava ja tehokas toimintamuoto, jolla on ollut merkittävä vaikutus”, tuomaristo totesi. ”Tämä palkinto on osoitettu kaikille toiminnassa mukana oleville ja kunnioittaa niitä suuria ponnistuksia, jotka he ovat tehneet edistäessään hyvää, aktiivista kansalaisuutta ja rohkaistessaan paikallisia yhteisöjä ottamaan omakseen kulttuuriperintöään.”

Virallinen suomenkielinen lehdistötiedote, Europa Nostra Finland
Virallinen englanninkielinen lehdistötiedote, Europa Nostra
2016 EU:n kulttuuriperintöpalkinnonsaajien esittelyvideo: Adoptoi monumentti

EuropaNostra_red

0 kommenttia aiheesta “Adoptoi monumentti saa Europa Nostra palkinnon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *