Introduction

Englantilainen arkeogeofysiikan huippuasiantuntija vieraili Pirkkalan Tursiannotkossa

Englantilainen arkeogeofysiikan huippuasiantuntija vieraili Pirkkalan Tursiannotkossa

Brittiläinen arkeogeofyysikko Dr. Chris Gaffney Bradfordin yliopistosta vieraili lauantaina 25.4. Pirkkalan Tursiannotkon viikinkiaikaisella asuinpaikalla. Chris Gaffney on tullut tunnetuksi mm. Stonehengeä koskevista tutkimuksistaan.

Stonehengen ympäristöä on tutkittu viime aikoina geofysikaalisilla menetelmillä ja tulokset ovat olleet mullistavia. Tutkimustuloksista on tehty myös useita ohjelmia televisioon.

Pirkkalassa Gaffney tutustui Helsingin yliopiston kutsumana, Pirkanmaan maakuntamuseon vieraana Tursiannotkon mielenkiintoiseen rautakautiseen löytökompleksiin ja pohti, mitä sen menneisyydestä voitaisiin selvittää geofysikaalisten menetelmien avulla, maanpintaa kaivamatta. Geofysikaalisia menetelmiä ovat mm. sähkömagneettiset menetelmät, kuten maatutkaluotaus ja magneettiset menetelmät, esimerkiksi magnetometria.

Gaffneyn vierailu Tursiannotkossa saattaa tuoda uutta tietoa alueen tutkimusmahdollisuuksista. Maakuntamuseo ja Helsingin yliopisto olivat neuvottelemassa siitä, järjestetäänkö Helsingin yliopiston arkeologian oppiaineen opetuskaivaukset Tursiannotkossa, kertoo Tuija-Liisa Soininen maakuntamuseolta.

Tursiannotkon viikinkiaikaisella kohteella tunnetaan kaksi rakennuksen pohjaa ja mittava määrä esineistöä. Kylän haudat ja mahdollinen Pirkkalan vanhimman kirkon paikka ovat kuitenkin paikantamatta.

Geofysikaalisilla menetelmillä voidaan saada etukäteistietoa siitä, mistä etsiä vaikkapa kirkon paikkaa. Vain pari vuotta sitten Kaarinasta löytyi Suomen vanhin kirkonpaikka, joka ajoittui 1100-luvulle, kertoo Soininen.

0 kommenttia aiheesta “Englantilainen arkeogeofysiikan huippuasiantuntija vieraili Pirkkalan Tursiannotkossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *