Introduction

Niemenkylä Pilkanlampi

Niemenkylä Pilkanlampi

Niemenkylän liikamaiden rajapyykit ovat syntyneet, kun alueella tehtiin isojakotoimitus 1700-luvun lopulla, jossa osalle taloista määriteltiin enemmän maata, kuin olisi pitänyt. Isojaossa tehtyjä virheitä korjattiin ja oikaistiin vuonna 1848 määritellyssä laissa, jonka perusteella alueella tehtiin Vaasan läänin kuvernöörin määräyksestä maanmittaustoimitus vuonna 1878. Ylimääräiset maat, ”liikamaat”, tuli rajata pois taloille annetuista alueista. Rajat määriteltiin isojakokartalle piirrettyjä tiluskuvioiden rajoja tulkiten. Maastoon rakennettiin yli 1000 kivistä rajapyykkiä, joihin myös tässä suunnitelmassa mainitut rajamerkit kuuluvat. Liikamaiden erottamisesta kuitenkin luovuttiin ilmeisesti talojen omistajien vastustuksesta johtuen ja talonpoikia suosivien periaatteiden vuoksi. Päätöksen maiden palauttamisesta teki Senaatin talousosasto vuonna 1887. Tuon jälkeen kaikki maastoon vuonna 1878 rakennetut rajamerkit menettivät virallisen rajamerkin aseman.

Adoptoituja rajamerkkejä on 11 ja ne sijaitsevat Niemenkylässä olevan Lietuntie-nimisen metsäautotien itäpuolella metsäisellä alueella. Merkit ovat erityyppisiä kivistä kasattuja latomuksia. Niiden koko on noin 2 x 2 metriä. Jotkut ovat selkeitä nelikulmaisia, joiden keskellä on suurempi nk. napakivi.   Osa on paksun sammaleen ja aluskasvillisuuden peittämiä, eikä niiden muotoa voi tarkkaan määritellä. Ne koostuvat muutamasta suuresta kivestä. Muutamissa napakivissä ovat hakatut numerot selvästi nähtävissä.

Hoito-ohje

Kohteen hoito on vesakon poistamista. Kivirakenne ja sen välitön ympäristö siistitään lehdistä ja roskista, mutta siinä kasvava sammal ja jäkälä jätetään paikalleen.

Lähestymisohjeet

Kohteen lähelle pääsee henkilöautolla.

Suositukset käytöstä

Alueella on helppo liikkua. Kohde soveltuu hyvin opetuskohteeksi ja omatoimiseksi retkeilykohteeksi.

Adoptoija:

Suomen luonnonsuojeluliitto, Mäntän seutu ry

0 kommenttia aiheesta “Niemenkylä Pilkanlampi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *