Introduction

Porin Hiittenmäki

Porin Hiittenmäki

Hiittenmäki on hiekkainen mäenharjanne Viasvedellä Porista Luvialle kulkevan Vanhan Raumantien varressa. Tie kulkee harjannetta pitkin, Hiittenmäellä tien länsipuolella on Pori Circuit -kartingrata ja tien itäpuolella Hiittenmäen röykkiöalue. Röykkiöt sijaitsevat hiekkatöyräällä lähes jonomaisessa muodostelmassa, niitä on mainittu olleen mäellä yhteensä 13, mutta vuoden 1996 inventoinnissa löydettiin vain 9. Pohjoisimpien röykkiöiden itäpuolella töyräs laskee jyrkästi – paikalta on aikanaan otettu maa-aineksia, mutta hiekkakuoppa on jo maisemoitunut. Muuten maasto laskee loivasti ja melko tasaisesti sekä länteen kohti tietä että etelään.

Röykkiöt ovat halkaisijaltaan 5-12 metriä, ne ovat matalia ja peittyneet paksuun karhunsammaleeseen. Useassa on runsaasti hiekkakivilaakoja. Kohteessa on myös ensimmäisen maailmansodan aikainen puolustusvarustus: maahan kaivettua ja kiviladonnalla vahvistettua taisteluvarustusta usean sadan metrin matkalla röykkiöalueen eteläpuolella.

Röykkiöalueen eteläpuolella on I maailmansodan aikainen puolustusvarustus.

Hoito-ohjeet

Hoidon pitkäaikaisena tavoitteena Hiittenmäen muinaisjäännösalueella on röykkiöiden rakenteiden ja välittömän ympäristön pitäminen puhtaana vesovasta kasvillisuudesta sekä näkyvyyden säilyttäminen röykkiöltä toiselle ja tien suuntaan. 

Lähiajan tavoitteena on harvennuksen jälkeisen hakkuutähteen raivaaminen röykkiöiden päältä ja lähiympäristöstä. Röykkiöalueelle pyritään raivaamaan hakkuutähteestä vapaa polkulinja, joka luontevasti kulkee harjanteen päällä röykkiöiden sivuitse.

Kohteelle pyritään järjestämään opastus, luonteva paikka opastaululle on Vanhan Raumantien länsipuolella pysäköintialueen reunassa.

Lähestymisohjeet

Hiittenmäki sijaitsee Porissa Vanhan Raumantien varressa suunnilleen osoitteessa Vanha Raumantie 699. Hiittenmäen röykkiöalue on tien itäpuolella, vastapäätä Pori Circuit kartingrataa.

Suositukset käytöstä

Käyttömahdollisuudet pienimuotoisena nähtävyys- ja opetuskohteena ovat hyvät.

Adoptoija: Selkämeren kansallispuiston ystävät ry

Röykkiö Hiittenmäen korkeimmalla kohdalla.

0 kommenttia aiheesta “Porin Hiittenmäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *