Introduction

Annikin kivikioski

Annikin kivikioski

Tampereen keskustassa sijaitseva Annikin kivikioski on rakennettu 1920-luvun alussa, ilmeisesti vuonna 1920. Pikkuruinen, pohjaltaan nelikulmainen kioskirakennus on muurattu lohkotuista luonnonkivistä. Kioskin luukku on eteläsivulla ja ovi länsisivulla. Aumakatto on punaiseksi maalattua saumapeltiä.

Kioskissa aloitti 1920-luvulla toimintansa Santran kioski, minkä johdosta se tunnettiin 1950-luvulle asti nimillä ”Santran kioski” ja ”Mamman kioski”. Santran kioskista kävivät lapset ostamassa salmiakkia, poltettua lakritsia, omenan paloja ja kuivattuja porkkanoita. Vaikka kioski oli pieni kooltaan, niin sinne kerrotaan mahtuneen jopa kaksitoista juomakoria. Sota-aikaan kioskissa myytiin myös saksalaista tupakkaa.

Santran jälkeen kioskimyynti jatkui eri omistajien toimesta. Viimeinen omistaja oli Antti Tammilehto, joka isännöi kioskia kaksitoista vuotta. 1980-luvulta lähtien luukut ovat olleet lukittuina, kunnes Annikin Tähti ry innostui 2000-luvulla pitämään siinä taidekioskia. Nykyään Annikin Tähti toimii myös kioskin adoptoijana. 

Sijainti

Annikin kivikioski sijaitsee Tampereen keskustan itäpuolella, Tammelan kaupunginosassa, Annikinkadun ja Salhojankadun kulmauksessa, tonttia pengertävän kivimuurin kulmassa. Kioskin takana on 1920 valmistuneet ja 1990 Tampereen asuntomessuille peruskorjatut siniseksi maalatut puu-Tammelan asuinrakennukset ja Salhojankadun vastakkaisella puolella ainoa Tammerkosken itäpuolella säilynyt kokonainen puukortteli, Annikin puutalokortteli.

Hoito-ohjeet

Adoptoijan tehtävänä on tarkastaa vuosittain kioskirakennuksen kunto ja ilmoittaa mahdollisista muutoksista Pirkanmaan maakuntamuseolle. Lisäksi adoptoijan tehtäviin kuuluu ympäristön siistinä pitämistä, graffitien poistoa, katon puhdistusta ja kioskin ovenedustan pitäminen puhtaana lumesta, jotta sulamisvedet eivät pääse valumaan sisään ja aiheuttamaan vahinkoa.

Hoitosuunnitelma

Annikin kivikioskin hoitosuunnitelma 2015

Sijainti: Annikinkatu, Tampere. GPS:  61.50446446764487, 23.78379054523009

0 kommenttia aiheesta “Annikin kivikioski

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *