Introduction

Lappi-Käpylän puhelinkoju

Lappi-Käpylän puhelinkoju

Tampereen Lappi-Käpylän keskuspuiston koristeellinen puhelinkoju on ilmeisesti alueen alkuperäinen yleinen puhelin, joskin se lienee aiemmin sijainnut hieman eri paikassa pientaloalueella. Lappi-Käpylän pientaloalueen ensimmäinen vaihe on rakennettu 1910-luvulla ja viimeiset talot 1950-luvulla. Koju on ilmeisesti tuotu Käpylään 1930-luvun alussa ja siinä on puhuttu monet tärkeät puhelut. Viimeistään 1960-luvulla puhelin löytyi jo lähes jokaisesta kodista, mutta yleiset puhelimet menettivät merkityksensä vasta aivan 1900-luvun lopussa matkapuhelinten yleistymisen myötä.

Tampereen ensimmäisen yleisen puhelinkojun mallin on suunnitellut kaupunginarkkitehti Bertel Strömmer vuonna 1925 ja se on ollut käytössä 1930-luvun lopulle asti. Tampereella on ollut useita samanmallisia puhelinkojuja ympäri kaupunkia, esimerkiksi Keskustorilla ja Mustalahden satamassa. 

Puhelinkoju on vihreäksi maalattua metallia. Telttamallinen katto on peltiä. Pariovissa on pienet pyöreät kurkistusaukot. Seinien ylä- ja alaosat ovat avoimet. Siinä on nähtävissä selkeitä uusklassismin tyylipiirteitä, kuten seinien yläosan on kapea ristikkokoristelu ja alaosan metallipinnoitus rosetteineen. Puhelinkone on poistettu.

Puhelinkioskin on adoptoinut Käpylän omakotiyhdistys.

Sijainti

Tamperelaisten Käpylänä tuntema, mutta viralliselta nimeltään Lapin kaupunginosa sijaitsee Tampereen keskustan koillispuolella Näsijärven rannan tuntumassa. Pientaloalueen keskellä on kolmelta sivulta katuihin ja yhdeltä sivulta asuintontteihin rajoittuva puistoalue. Puhelinkioski on tämän keskuspuiston pohjoisreunalla, hieman sisäänvedettynä Kantotien katulinjasta.

Hoito-ohjeet

Adoptoijan tehtävänä on tarkastaa vuosittain puhelinkojun kunto ja ilmoittaa mahdollisista muutoksista tai ilkivallasta Pirkanmaan maakuntamuseolle. Lisäksi adoptoijan tehtäviin voi sopimuksen mukaan kuulua maalausta, graffitien poistoa ja ympäristön siistinä pitämistä.

Hoitosuunnitelma

Käpylän puhelinkojun hoitosuunnitelma 2015

Osoite: Kantotie, Tampere. GPS:  61.51131172193045, 23.782274296156288

0 kommenttia aiheesta “Lappi-Käpylän puhelinkoju

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *