Introduction

Eura Panelian Kuninkaanhauta

Eura Panelian Kuninkaanhauta

Suomen suurin pronssikautinen röykkiöhauta, Kuninkaanhauta, sijaitsee Panelian kylätien varressa  lähellä kylän keskustaa . Röykkiö on halkaisijaltaan 30 x 36 metrinen, lähes 5 metriä korkea monumentaaliraunio. Hautaröykkiö on rakennettu loivasti lounaaseen laskevaan rinteeseen muinaisen Panelianlahden, nykyisen Panelian viljelysaukean, reunalle. Röykkiön etelä-lounaispuolella on laaja lievekiveys, lisäksi reunoille on kasattu pellosta kerättyjä kiviä. Kuninkaanhaudan päällä on lähes metrin syvyinen kuoppa tai vajoama, paikkakuntalaisten mukaan röykkiön laki on vuosikymmenten kuluessa jatkuvasti madaltunut. Haudan itäpuolitse kulkevaa paikallistietä on tosin korotettu useita kertoja ja tien varteen on rakennettu kevyenliikenteenväylä. Tien takana rinteessä on omakotitaloja.

Hoito-ohjeet

Hoidon tavoitteena Kuninkaanhaudan muinaisjäännösalueella on röykkiön välittömän ympäristön pitäminen puhtaana vesovasta kasvillisuudesta. Näkymää peltoaukealle pyritään mahdollisuuksien mukaan avaamaan ja säilyttämään se avoimena. Tien varren kasvillisuus pidetään matalana.

Vesakko ja muu kasvillisuus poistetaan raunion lievekiveyksen päältä ja pellon reunan lehtipuustoa harvennetaan. Röykkiön ympäristö ja tienvarsi niitetään.

Lähestymisohjeet

Kuninkaanhauta sijaitsee aivan tien varressa Panelian kylän keskustan tuntumassa. Osoite on Paneliantie 8.

Suositukset käytöstä

Käyttömahdollisuudet pienimuotoisena nähtävyys- ja opetuskohteena ovat hyvät. Paikalla on opastaulu.

Adoptoija: LC Kiukainen

Kuninkaanhauta kesällä 2020. Röykkiön ympäristö on kasvamassa umpeen.
Maaliskuussa 2022 Kuninkaanhaudan ympäristöä raivattiin kohteen adoptoijien, LC Kiukaisten talkoolaisten toimesta.

0 kommenttia aiheesta “Eura Panelian Kuninkaanhauta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *