Introduction

Harjavallan Kuumoonmäki

Harjavallan Kuumoonmäki

Kuumoonmäki on metsäinen mäki Hiirijärven viljelysaukean pohjoispäässä Hiittenkiukaantien varressa. Peltoaukea oli pronssikaudella merenlahti ja vielä pitkään sen jälkeenkin järviallas ja kosteikko. Nyt muistona vesistöstä on enää kylän nimi sekä vähäisessä laaksossa keskellä peltoa kulkeva Saamanoja. Muinaista merenlahtea reunustavat monet muinaisjäännökset: pronssikautisia röykkiöhautoja on usealla harjanteella ja aukean itäreunalla sijaitsee tunnettu Saamanmäen Kiukaisten kulttuurin aikainen asuinpaikkavyöhyke.

Kuumoonmäen muinaisjäännösalueella on kahtena keskittymänä yhteensä 31 pronssikautista hautaröykkiötä. Alueen suurin hiidenkiuas on halkaisijaltaan yli 20 m. Se on rakennettu samaan tapaan kuin useat alueen monumentaalirauniot, mäen rinteeseen lähelle pellon reunaa. Ylempänä rinteessä sekä mäen korkeimmalla kohdalla sijaitsee useita pienempiä, halkaisijaltaan 3-5 m röykkiöitä jonomaisessa muodostelmassa. Alueella ei ole tehty arkeologisia kaivaustutkimuksia.

Kuumoonmäen monumentaaliröykkiö kuvattuna ennen hoitoa.

Hoito-ohjeet

Kuumoonmäen hoitoalue rajoittuu monumentaaliröykkiön ja sitä lähinnä olevien röykkiöiden ympäristöön.

Pahasti vesakoituneiden röykkiöiden rakenteet puhdistetaan vesovasta kasvillisuudesta, pudonneista oksista ja risuista. Myös röykkiöiden välitön ympäristö pidetään siistinä ja kasvillisuus matalana. Raivausjäte kasataan ja kuljetetaan pois paikalta. Jatkossa hoitoalueella tehdään vuosittain vesakon raivaus, jossa röykkiöiden päältä poistetaan kaikki vesova kasvillisuus. Tien ja pellon varressa kasvava vesakko raivataan myös vuosittain ja näkymää pyritään avaamaan. Mahdollisesta ilkivallasta ilmoitetaan.

Lähestymisohjeet

Kuumoonmäki sijaitsee Harjavallan Hiirijärvellä osoitteessa Hiittenkiukaantie 530.

Suositukset käytöstä

Käyttömahdollisuudet pienimuotoisena nähtävyys- ja opetuskohteena ovat hyvät. Paikalla on opastaulu.

Adoptoija: LC Harjavalta Huovi

0 kommenttia aiheesta “Harjavallan Kuumoonmäki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *