Introduction

Päijälän linnavuori

Päijälän linnavuori

Summary

Muinaislinna sijaitsee erämaamaisemassa, Linnajärven ja Saaresjärven välisellä kannaksella. Se on jyrkkäseinäinen kallio, jonka lakitasanne on noin 100 m halkaisijaltaan. Loivemmalla länsirinteellä on kylmämuurattu kivivallin perustus 25 - 30 m matkalla (leveys on 1,5 - 2 m). Kivivallin päällä on ilmeisesti ollut puinen varustus. Useita liesiä ja rakennusten pohjia on havaittu tutkimuksissa. Laella on lisäksi 11 erillistä kivikasaa (läpim. 1,5 - 2 m), joiden tarkoitus on selvittämättä.

Esinelöydöt ajoittuvat ristiretkiajalle ja varhaiselle keskiajalle (n.1050 - 1300 jKr.). Linna lienee palanut 1100-luvun alussa, mutta on silti ollut vielä 1200-luvulla käytössä. Linnavuori on luonnonsuojelualuetta. Alatasanteella polun alussa sekä ylhäällä laella on informaatiotaulut.

Hoito-ohjeet

Tavoitteena on huolehtia Päijälän linnavuoren yleisestä siisteydestä ja pitää alue avoimena. Rakenteet säilytetään näkyvillä. Muismuistoalueella on tärkeintä säilyttää muinaislinnan alkuperäiset ominaispiirteet. Lisäksi on tavoitteena palauttaa kulttuurihistoriallisesti merkittäviä näkymiä.

Suositukset käytöstä
Linnavuori on suosittu matkailukohde muinaislinnana ja sieltä avautuvien maisemien vuoksi. Kohteella onkin pitkä historia matkailukohteena. Linnavuorta voidaan pitää alueen muinaismuistoista merkittävimpänä ja matkailullisesti selkeimmin hyödynnettävänä. Olemassa olevat arvot kiinnittyvät näkymäyhteyksiin, muurinjäänteiden ja lakitasanteen muotoon ja käytettävissä olevaan informaatioon.
Käyttömahdollisuudet nähtävyys- ja opetuskohteena ovat hyvät, mutta kohdeopasteita voidaan uusia.
Sijainti Linnavuorentie 115 Kuhmoinen. Alueen vieressä on kääntöpaikka

0 kommenttia aiheesta “Päijälän linnavuori

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *