Introduction

Huittisten hirvenpään löytöpaikka

Huittisten hirvenpään löytöpaikka

Huittisten hirvenpääveistoksen löytöpaikka Huittistenkylän Palojoella tunnetaan nimellä Palojoen asuinpaikka. Asuinpaikka sijaitsee n. 1 km pohjoiseen Kourajoesta, joka on vanha Huittisten ja Vampulan raja. Kourajoki halkoo peltoaukeaa, jota pohjoisessa rajaa metsäinen kallioalue. Asuinpaikka sijaitsee juuri peltoalueen pohjoisreunalla ja kalliot kohoavat asuinpaikan takana. Hirvenpäätä esittävän veistoksen löysi syksyllä 1904 torppari Heikki Malm Loukonmaa-nimisestä perunapellosta kyntötöitä tehdessään. Myöhemmin samalta pellolta löydettiin myös asuinpaikka liesikiveyksineen.

Nykyisin torpan rakennukset ovat hävinneet ja perunapellon tilalla on niittyä. Asuinpaikan eteläpuolella aukeavat edelleen loivasti kohti Kourajokea laskevat viljelyksessä olevat pellot. Hirvenpään löytöpaikalla on opastaulu sekä kiveen kiinnitetty muistolaatta.

Hoito-ohjeet

Kuten kivikautisilla asuinpaikoilla yleensä, Palojoen asuinpaikallakaan ei ole minkäänlaisia näkyviä rakenteita. Hoidon tarkoituksena on säilyttää Huittisten hirvenpään löytöpaikka edelleen avoimena, vaikka peltoa ei enää viljelläkään. Kohde on paikallinen nähtävyyskohde, polku ja opastaulun ympäristö säilytetään siistinä. Lisäksi huolehditaan siitä, että näkymä opasteelta laajalle peltoaukealle säilyy avoimena.

Varsinainen asuinpaikka-alue eli nykyinen niitty niitetään vuosittain. Ojien reunat siistitään, samoin polun varret sekä opastaulun ja pysäköintipaikan ympäristö. Opasteen ympäristöä ja pellon reuna-aluetta hoidetaan puistometsänä ja tehdään maisemallista raivausta: avataan näkymää peltoaukealle poistamalla nuoria kuusia sekä lehtipuuvesakkoa. Raivaus- ja niittojätteet kuljetetaan pois paikalta.

Lähestymisohjeet

Hirvenpään löytöpaikka sijaitsee Huittisten Palojoella lähellä entistä Vampulan rajaa. Kohteen osoite on Hirvenpääntie 40. Kylätieltä on paikalle viitoitus.

Suositukset käytöstä

Kohteella on opastaulu ja hyvin tilaa pysäköinnille.

Adoptoija: Hirvenpään tienoot ry

0 kommenttia aiheesta “Huittisten hirvenpään löytöpaikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *