Introduction

Kauttuan vanhan kylän paikkka

Kauttuan vanhan kylän paikkka

Kauttuan vanhan kylän paikka sijaitsee Eurassa Laitilantien ja Eurajoen välisellä alueella. Paikalla ovat aikaisemmin sijainneet Kauttuan kylän talot. Taloja on mainittu kylässä olleen parhaimmillaan 18 kappaletta, mutta isojaon asiakirjoissa 1770-luvulla kylästä mainitaan enää kaksi taloa, Luistari ja Heikkilä. Näistä nykyään on jäljellä vain toinen, Luistarin talo, jossa toimii päiväkoti Kulkunen. Vanhan kylän paikka on entistä peltoa ja niittymaata, joka laskee loivasti itään kohti Eurajokea. Vanha tie Eurasta Laitilaan haarautui kylän kohdalla, ja Kauttuan ruukille menevä tie ylitti joen etelämpää kuin nykyisin. Vanhan sillan kiviä on vielä näkyvissä jokirannassa. Muinaisjäännösalueella tehdyissä tutkimuksissa on löydetty rakennusten jäänteitä, muinaispelto sekä vähäinen määrä rautakautisen tyyppistä keramiikkaa. Luistarin kalmisto sijaitsee näköetäisyydellä. Kauttuan keskiaikaisen kylän kohdalla onkin mahdollisesti sijainnut kylä jo rautakauden lopulla.

Jokiuoma on paikalla melko matala. Jokivarsi on umpeenkasvanut: pajut, tuomet ja muut lehtipuut peittävät näkyvyyttä joelle. Kokonaisuutena maisema on kuitenkin edustava.

Hoito-ohjeet

Kauttuan vanhan kylän paikka sijaitsee keskeisellä paikalla Eurajoen varrella Kauttuan keskustaan ja Kauttuan ruukille menevien teiden risteyksessä. Maisemallisesti Kauttuan vanhan kylän paikka sitä vielä ympäröivine peltoineen on Euran keskustan tuntumassa lähes ainoa kohta, jossa jokivarsi on säilynyt rakentamattomana.

Hoidon tavoitteena on säilyttää kylän paikka ja jokivarsi avoimena ja alue siistinä. Jokivarren puustoa harvennetaan ja aluskasvillisuutta raivataa, jotta jokiuoma saadaan näkyville. Raivausta tehdään myös Kauttualle menevän Turuntien varresta näkyvyyden lisäämiseksi. Vanhat niittyalueet niitetään vuosittain, jotta vadelma- ja nokkoskasvustot saadaan vähitellen kuriin. Pensastoa voidaan jättää jokivarteen kasvamaan muutamiin kohtiin luonnon monimuotoisuuden vuoksi. Samoin lehtipuurunkoja jätetään rantaan lahopuuksi ja maatumaan. Muilta osin raivaus- ja niittojäte on syytä kuljettaa pois paikalta.

Opastaulujen kunnosta huolehditaan ja ne uusitaan tarvittaessa.

Lähestymisohjeet

Valtatie 12:lta (Rauma-Huittinen) käännytään etelään Laitilantielle (Harjavalta-Uusikaupunki) ja siitä Turuntielle kohti Kauttuan keskustaa. Tie kohteelle löytyy ositteella Turuntie 15, joka johtaa päiväkoti Kulkuseen. Kylänpaikka jää jokivarteen mattojen pesupaikan ympäristöön.

P: 6785272, I: 238735

Suositukset käytöstä

Kohde soveltuu hyvin matkailuun ja opetukseen. Kohteella on opastaulu.

Adoptoija: Euran työllisyyspalvelut

Eurajokivarren kasvillisuus on rehevää.
Euran kunnan pystyttämät opastaulut. Taustalla vanha Luistarin talo, jossa toimii päiväkoti Kulkunen.

0 kommenttia aiheesta “Kauttuan vanhan kylän paikkka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *