Introduction

Königstedtin koulu on Vantaan ensimmäinen adoptoitu rakennus

Königstedtin koulu on Vantaan ensimmäinen adoptoitu rakennus

Königstedtin koulu sijaitsee Vantaan Seutulassa kyläkuvallisesti arvokkaalla alueella, joka kuuluu myös valtakunnallisesti arvokkaaseen Vantaanjoen maisema-alueeseen. Koulun historia nivoutuu Königstedtin kartanoon, jonka omistaja Robert Ullner perusti kartanon lähettyville lasitehtaan lisäksi ruotsinkielisen kansakoulun vuonna 1872. Seuraava kartanonomistaja, eversti Emil von Haartman, rakensi paikalle uuden koulun vuonna 1889. Tässä yhteydessä koulu lakkasi olemasta kartanon ylläpitämä, jolloin naapuritalojen isännät ja maalaiskunta alkoivat vastata koulun toiminnasta. Tämä rakennus paloi.

Nykyinen, järjestyksessään kolmas koulurakennus on vuodelta 1925. Se on poikkeuksellisen korkea hirsirakennus, joka edustaa 1920-luvun klassismia pieniruutuisine ikkunoineen ja mansardikattoineen. Rakennus on kulttuurihistoriallisesti erittäin merkittävä. Sillä on harvinaisuus-, edustavuus- ja alkuperäisyysarvoja ja lisäksi historiallista todistusvoimaa, rakennustaiteellista arvoa sekä ympäristöarvoa. Edes rakennuksen sisätiloihin ei ole tehty suuria muutoksia yhden väliseinän puhkaisua lukuun ottamatta. Rakennus toimi kouluna aina vuoteen 1977, jonka jälkeen siitä tuli käsityöasema ja nuorisotoimen leiripaikka.

Nykyisin Königstedtin koulu toimii Vantaan kaupungin ja Seutulan kyläyhdistyksen kanssa tehdyn sopimuksen mukaan erinomaisena alueen järjestötalona. Yhdistyksen talotoimikunta on hoitanut tilojen vuokraustoimintaa. Adoptoi monumentti -hoitosopimuksessa yhdistys lupautuu huolehtimaan rakennuksesta ja tarkkailemaan sen kuntoa. Yhdistyksen erittelemiä kunnostustarpeita ovat sisäovien kunnostus, WC:n ja keittiön kunnostus, oviaukon suurentaminen sekä liukuoviratkaisu tilojen erottamisen mahdollistamiseksi. Lisäksi yhdistys hoitaa pihamaata pitämällä sitä puhtaana ja huolehtimalla nurmikon leikkaamisesta. Seutulan kyläyhdistys järjestää koululla talkoita, mutta vuokraa sitä myös muiden tapahtumien, kuten elojuhlien ja toripäivien käyttöön.

Königstedtin koulu on kyläyhdistyksen ansiosta käytössä melkein jokaisena päivänä vuodessa. Tiloja käyttää vuosittain noin 8000 ihmistä. Se on asukkaille tuttu ja tarpeellinen kokoontumispaikka, joka lisää yhteisöllisyyttä Seutulan suuralueella.

Koulun kuva: Elina Riksman/Vantaan kaupunginmuseo.

0 kommenttia aiheesta “Königstedtin koulu on Vantaan ensimmäinen adoptoitu rakennus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *