Introduction

Kukkian kalkkilouhos

Kukkian kalkkilouhos

Pälkäneellä sijaitsevaa Kukkian kalkkilouhosta mainitaan käytetyn 1200- ja 1500-luvuilla. Perimätietojen mukaan kalkkikiveä olisi louhittu ja kuljetettu Hämeen linnan rakennusaineeksi. Metsässä on näkyvissä 2-3 metrin korkuisia kallioseinämiä, muuten paikka on sankan kasvillisuuden peittämää. Kuohijoen kylällä kerrotaan, että kalkkia olisi viety Venäjän vallan aikaan Hämeenlinnaan veneellä ja louhijoina olisi käytetty vankeja. Louhoksen lähellä rannassa olisi ollut vielä joitain aikoja sitten Kalkkivalkama niminen paikka. Paikka tunnetaan myös nimillä Haikan kalkkikivilouhos ja Luopioisten vanha Kalkkikaivos.

Sijainti

Kohde sijaitsee metsässä Kipparinlahden itärannalla reilun kilometrin itään Kuohijoen kylältä. Paikalle on ”œWanha kalkkikaivos” -opasteet Kuohijoentieltä Niittyläntielle ja viitoitettu polku metsässä.

Hoito-ohjeet

Hoitotoimien tavoitteena on saada vanha avolouhos paremmin näkyviin. Ympäristön raivaamisella tavoitellaan maiseman avartamista ja etenkin kaivosrakenteiden esille saattamista ja säilyttämistä. Kohteen hoito käsittää louhoksen alueen siistimistä ylimääräisistä kasvustoista niin, että kalkkilehdon erityispiirteinen lehtokasvillisuus säilyy. Hoitotoimenpiteillä kohteesta saadaan näyttävämpi ja turvallisempi nähtävyys.

Rajoitukset

Kohde sijaitsee luonnonsuojelualueella. Louhos on erotettu omaksi alueekseen Natura 2000-verkostoon kuuluvasta Kuohijoen kalkkilehto alueesta ja sitä hoidetaan nyt muinaisjäännöskohteena.

Osoite: Niittyläntie, Pälkäne. GPS:  61.3069731362, 24.7788450624

0 kommenttia aiheesta “Kukkian kalkkilouhos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *