Introduction

Kalkku, Mustavuoren puolustusvarustus, osa-alue C

Kalkku, Mustavuoren puolustusvarustus, osa-alue C

Tampereen Mustavuoressa on ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoitusvarusteita ja niihin kuuluva tykkitie. Linnoituslaitteet ovat osa pääkaupunkiseudulta Virroille ja sieltä edelleen Ähtärin kautta Kuopioon ja Nurmekseen kulkevaa puolustusketjua, jonka Venäjän armeija rakensi ensimmäisen maailmansodan (v. 1914-1918) aikana. Linnoituslaitteet rakennettiin torjumaan oletettua saksalaisten hyökkäystä Pohjanlahden suunnalta.

Mustavuoren linnoitus on keskimmäinen osa Tampereen maalinnoitusta, johon kuuluvat myös Pitkäniemen ja Pispalan linnoitukset. Linnoituksen tarkoitus oli estää Porin radan kautta tapahtuva hyökkäys Tampereelle. Linnoituksia ei käytetty maailmansodan aikana, mutta osaa niistä käytettiin vuoden 1918 sodassa. Mustavuoren linnoitukset on todennäköisesti rakennettu vuosina 1915-1917, samanaikaisesti Pitkäniemen ja Pispalanharjun varustusten kanssa.

Mustavuoren linnoituksessa on noin 2,5 kilometriä taistelu- ja yhdyshautaa sekä lähes 90 linnoituslaitteen jäännöstä. Taisteluhaudat on kaivettu maahan tai osittain louhittu kallioon. Alunperin rakenteiden seinät ovat todennäköisesti olleet hirsirakentein tuettuja. Tuliasemien ja suojatilojen puurakenteiden jäännöksiä on säilynyt muutamassa kohdassa. Nykyisin juoksuhautaverkosto sijaitsee pääosin Porin radan eteläpuolella ja Kalkun kehätien itäpuolella.  Ainoastaan osa linnoituksesta on mukana Adoptoi monumentti -toiminnassa. Hankkeeseen kuuluvat linnoituksen osat on rajattu ja merkitty karttaan kirjaimilla A, B ja C.

Sijainti

Linnoitusalue sijaitsee Mustavuoren alueella Tampereen länsilaidalla, Nokian rajan tuntumassa pääosin Tampere-Pori -radan eteläpuolella. Osa-alue C sijaitsee Kalkkuvuorenpuistossa ja kuuluu puolustusvarustuksen lounaisimpaan osaan. Varustus koostuu taistelu- ja yhdyshaudoista sekä rakenteista. Osa-alue C:n keskipisteen koordinaatit ovat P = 6825694 ja I = 3319 257.

Hoidettavat osat linnoitusaluetta sijaitsevat Mustavuoren hiihtokeskuksen pohjoispuolella Juoksuhaudankadun ja Linnoituksenkadun välisellä alueella. Linnoituslaitteita on Juoksuhaudantie eteläpäästä noin 100 metrin etäisyydellä ja Linnoituksen kadun länsipuolella, myös noin 100 metrin etäisyydellä. Hoitoalueella on Mustavuoren luontopolku. Alueelle pääsee parhaiten Kalkun kehätieltä erkanevan Kalkunvuorenkadun kautta.

Hoito-ohjeet

Alueen peruskunnostuksen jälkeen kohteen hoito on kasvavan vesakon poistoa ja vallihautojen pitämistä siistinä.

Suositukset käytöstä

Mustavuoren puolustusvarustus soveltuu opetuskohteeksi ja omatoimiseksi matkailu- ja retkeilykohteeksi, jossa voidaan havainnollistaa ensimmäisen maailmansodan aikaista linnoitusrakentamista. Kohde liittyy alueen ulkoiluverkostoon. Muinaisjäännöksen alue on paikoin keskellä asuinaluetta asukkaiden jokapäiväisessä käytössä.

GPS:  61.49609438180332, 23.59791549364013

0 kommenttia aiheesta “Kalkku, Mustavuoren puolustusvarustus, osa-alue C

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *