Introduction

Kalkku, Mustavuoren puolustusvarustus, osa-alue B

Kalkku, Mustavuoren puolustusvarustus, osa-alue B

Ensimmäisen maailmansodan aikaiset puolustusvarustukset sijaitsevat laajalla alueella Tampereen Mustavuoressa. Ne kuuluvat pääkaupunkiseudulta Virroille ja sieltä edelleen Ähtärin kautta Kuopioon ja Nurmekseen kulkevaan puolustusketjuun, jonka Venäjän armeija rakensi tai rakennutti ensimmäisen maailmansodan (1914-1918) aikana suojatakseen Helsinkiä ja Pietaria saksalaisten hyökkäykseltä Pohjanlahden suunnalta. Linnoituksia ei käytetty maailmansodan aikana, mutta osaa niistä käytettiin vuoden 1918 sodassa. Mustavuoren linnoitukset on todennäköisesti rakennettu vuosien 1915-1917 välillä, samanaikaisesti Pitkäniemen ja Pispalanharjun varustusten kanssa.

Mustavuoressa on noin 2,5 kilometriä taistelu- ja yhdyshautoja sekä lähes 90 niihin liittyvää linnoituslaitteen jäännöstä. Taisteluhaudat on kaivettu maahan tai osittain louhittu kallioon. Rakenteiden seinät ovat todennäköisesti olleet hirsirakenteilla tuettuja. Tuliasemien ja suojatilojen puurakenteiden jäännöksiä on säilynyt muutamassa kohdassa varustusta. Ainoastaan osa linnoituksesta on mukana Adoptoi monumentti -hankkeessa.

Linnoitusalue sijaitsee Mustavuoren alueella Tampereen kaupungin länsilaidalla, Nokian rajan tuntumassa pääosin Tampere-Pori -radan eteläpuolella. Kohteen keskipisteen koordinaatit ovat (KKJ 3) P = 6825695; I = 3319045. Hoidettavat osat linnoitusaluetta sijaitsevat Mustavuoren hiihtokeskuksen pohjoispuolella Juoksuhaudankadun ja Linnoituksenkadun välisellä alueella.

Video kohteesta täällä.

Hoito-ohjeet

Alueen peruskunnostuksen jälkeen kohteen hoito on kasvavan vesakon poistoa ja vallihautojen pitämistä siistinä. Alue on rajattu kahdeksi osa-alueeksi. Osa-alue A sijaitsee puistometsässä välittömästi laskettelurinteen pohjoispuolella Mustavuoren länsi-, pohjois- ja luoteisrinteillä. Hoitoalueen koko on noin 120 metriä x 120 metriä. Alueella on noin 400 metriä juoksuhautaa ja 16 linnoituksen inventoinnissa huomioitua kohdetta tai rakenteen osaa, kuten tuliasemaa. Osa-alue B Alue sijaitsee Mustavuoren laskettelurinteen ja Kalkuvuorenkadun välisellä hiekkaharjun harjanteella ja sen itään laskevalla rinteellä. Aluetta rajaa länsi ja koillispuolella on asuinkorttelit. Hoitoalueen koko on noin 200 metriä x 100 metriä. Alueella on noin 400 metriä juoksuhautaa ja 16 linnoituksen inventoinnissa huomioitua kohdetta tai rakenteen osaa, kuten suojahuonetta tai tuliasemaa.

Lähestymisohjeet

Hoidettavat osat linnoitusaluetta sijaitsevat Mustavuoren hiihtokeskuksen pohjoispuolella Juoksuhaudankadun ja Linnoituksenkadun välisellä alueella. Linnoituslaitteita on Juoksuhaudantie eteläpäästä noin 100 metrin etäisyydellä ja Linnoituksen kadun länsipuolella, myös noin 100 metrin etäisyydellä.

Suositukset käytöstä

Linnoitusalueella kulkee useita polkuja. Kohde soveltuu omatoimiseksi retkeilykohteeksi.

Osoite: Kalkunvuorenkatu, Tampere.  GPS:  61.498382911903484, 23.60103082167359

0 kommenttia aiheesta “Kalkku, Mustavuoren puolustusvarustus, osa-alue B

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *