Introduction

Kalkku, Mustavuoren puolustusvarustus, osa-alue A

Kalkku, Mustavuoren puolustusvarustus, osa-alue A

Ensimmäisen maailmansodan aikaiset puolustusvarustukset sijaitsevat laajalla alueella Tampereen Mustavuoressa. Ne kuuluvat pääkaupunkiseudulta Virroille ja sieltä edelleen Ähtärin kautta Kuopioon ja Nurmekseen kulkevaan puolustusketjuun, jonka Venäjän armeija rakensi tai rakennutti ensimmäisen maailmansodan (1914-1918) aikana suojatakseen Helsinkiä ja Pietaria saksalaisten hyökkäykseltä Pohjanlahden suunnalta. Linnoituksia ei käytetty maailmansodan aikana, mutta osaa niistä käytettiin vuoden 1918 sodassa. Mustavuoren linnoitukset on todennäköisesti rakennettu vuosien 1915-1917 välillä, samanaikaisesti Pitkäniemen ja Pispalanharjun varustusten kanssa.

Mustavuoressa on noin 2,5 kilometriä taistelu- ja yhdyshautoja sekä lähes 90 niihin liittyvää linnoituslaitteen jäännöstä. Taisteluhaudat on kaivettu maahan tai osittain louhittu kallioon. Rakenteiden seinät ovat todennäköisesti olleet hirsirakenteilla tuettuja. Tuliasemien ja suojatilojen puurakenteiden jäännöksiä on säilynyt muutamassa kohdassa.

Ainoastaan osa linnoituksesta on mukana Adoptoi monumentti -hankkeessa. Adoptoitavat osat on merkitty karttaan kirjaimilla A, B, C.

Linnoitusalue sijaitsee Mustavuoren alueella Tampereen kaupungin länsilaidalla, Nokian rajan tuntumassa pääosin Tampere-Pori -radan eteläpuolella. Linnoitusalueen hoidettava osa-alue A sijaitsee puistometsässä välittömästi laskettelurinteen pohjoispuolella Mustavuoren länsi-, pohjois- ja luoteisrinteillä. Hoitoalueen koko on noin 120 metriä x 120 metriä. Alueella on noin 400 metriä juoksuhautaa ja 16 linnoituksen inventoinnissa huomioitua kohdetta tai rakenteen osaa, kuten tuliasemaa. Osa-alue A:n koordinaatit ovat P = 6825 650 ja I = 3319 195.

Hoito-ohjeet

Alueen peruskunnostuksen jälkeen kohteen hoito on kasvavan vesakon poistoa ja vallihautojen pitämistä siistinä.

Lähestymisohjeet

Hoidettavat osat linnoitusaluetta sijaitsevat Mustavuoren hiihtokeskuksen pohjoispuolella Juoksuhaudankadun ja Linnoituksenkadun välisellä alueella. Linnoituslaitteita on Juoksuhaudantie eteläpäästä noin 100 metrin etäisyydellä ja Linnoituksen kadun länsipuolella, myös noin 100 metrin etäisyydellä.

Suositukset käytöstä

Linnoitusalueella kulkee useita polkuja. Kohde soveltuu omatoimiseksi retkeilykohteeksi.

Osoite: Juoksuhaudankatu, Tampere. GPS: 61.495930541345885, 23.600554787310784

2 kommenttia aiheesta “Kalkku, Mustavuoren puolustusvarustus, osa-alue A

  1. Laskettelukeskuksen uudistamisen yhteydessä on Mustavuoren laella ilmeisesti työnnetty ylimääräistä maa-ainesta ym. juoksuhautojen reunoille ja on tainnut valua juoksuhautoihinkin. Näyttää aika ikävältä. Kartasta en saa selvää, onko juoksuhaudoilla jonkinlaista suoja-aluetta vai voiko sinne tosiaan työntää irtomaata reunoille asti. Ei varmaan haittaisi toimintaa, vaikka alue pidettäisiin siistinä. Nyt siellä näyttää aika ikävältä, kun rinne on laitoja myöten myllätty kovalla kädellä.

    1. Hei, kiitos viestistä. Alueelle tullaan tekemään arkeologinen tarkastus. Ilmoitan asiasta Vadim Adelille, joka hoitaa tämän alueen arkeologisia kohteita. Juoksuhaudat ovat kiinteitä muinaisjäännöksiä, joita koskee vähintään kahden metrin suoja-alue.
      Ystävällisin terveisin Kreetta Lesell

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *