Pirkanmaan adoptoidut kohteet

Kalkku, Mustavuoren puolustusvarustus, osa-alue A

Ensimmäisen maailmansodan aikaiset puolustusvarustukset sijaitsevat laajalla alueella Tampereen Mustavuoressa. Ne kuuluvat pääkaupunkiseudulta Virroille ja sieltä edelleen Ähtärin kautta Kuopioon ja Nurmekseen kulkevaan puolustusketjuun, jonka Venäjän armeija rakensi tai rakennutti ensimmäisen maailmansodan (1914-1918) aikana suojatakseen Helsinkiä ja Pietaria saksalaisten hyökkäykseltä Pohjanlahden suunnalta. Linnoituksia ei käytetty maailmansodan aikana, mutta osaa niistä käytettiin vuoden 1918 sodassa. Mustavuoren linnoitukset on todennäköisesti rakennettu vuosien 1915-1917 välillä, samanaikaisesti Pitkäniemen ja Pispalanharjun varustusten kanssa.

Mustavuoressa on noin 2,5 kilometriä taistelu- ja yhdyshautoja sekä lähes 90 niihin liittyvää linnoituslaitteen jäännöstä. Taisteluhaudat on kaivettu maahan tai osittain louhittu kallioon. Rakenteiden seinät ovat todennäköisesti olleet hirsirakenteilla tuettuja. Tuliasemien ja suojatilojen puurakenteiden jäännöksiä on säilynyt muutamassa kohdassa.

Ainoastaan osa linnoituksesta on mukana Adoptoi monumentti –hankkeessa. Adoptoitavat osat on merkitty karttaan kirjaimilla A, B, C.

Linnoitusalue sijaitsee Mustavuoren alueella Tampereen kaupungin länsilaidalla, Nokian rajan tuntumassa pääosin Tampere-Pori –radan eteläpuolella. Linnoitusalueen hoidettava osa-alue A sijaitsee puistometsässä välittömästi laskettelurinteen pohjoispuolella Mustavuoren länsi-, pohjois- ja luoteisrinteillä. Hoitoalueen koko on noin 120 metriä x 120 metriä. Alueella on noin 400 metriä juoksuhautaa ja 16 linnoituksen inventoinnissa huomioitua kohdetta tai rakenteen osaa, kuten tuliasemaa. Osa-alue A:n koordinaatit ovat P = 6825 650 ja I = 3319 195.

Hoito-ohjeet

Alueen peruskunnostuksen jälkeen kohteen hoito on kasvavan vesakon poistoa ja vallihautojen pitämistä siistinä.

Lähestymisohjeet

Hoidettavat osat linnoitusaluetta sijaitsevat Mustavuoren hiihtokeskuksen pohjoispuolella Juoksuhaudankadun ja Linnoituksenkadun välisellä alueella. Linnoituslaitteita on Juoksuhaudantie eteläpäästä noin 100 metrin etäisyydellä ja Linnoituksen kadun länsipuolella, myös noin 100 metrin etäisyydellä.

Suositukset käytöstä

Linnoitusalueella kulkee useita polkuja. Kohde soveltuu omatoimiseksi retkeilykohteeksi.

Osoite: Juoksuhaudankatu, Tampere. GPS: 61.495930541345885, 23.600554787310784

 

Vastaa