Introduction

Reuharinniemen lapinraunio

Reuharinniemen lapinraunio

Tampereen Reuharinniemessä sijaitsee kaksi lapinrauniota. Itäisempi lapinraunio on muodoltaan pyöreä ja kooltaan noin 7 x 7 metriä ja sen korkeus on noin ½ metriä. Tutkimusten perusteella kyseessä on hautaröykkiö, johon on haudattu kaksi tai kolme ihmistä. Röykkiö ajoittuu rautakauden lopulle. Radiohiilimenetelmällä ajoitettu hiilinäyte antoi röykkiölle ajoituksen vuosien AD 708 – 883 välille. Läntisempi röykkiö on edellistä pienempi. Se on muodoltaan pyöreä ja kooltaan noin 6 x 6 metriä ja itäistä röykkiötä matalampi.

Ilmeisesti ennen lapinraunioiden rakentamista on paikalla sijainnut myös pieni lyhytaikainen pyyntileirityyppinen asuinpaikka, joka ajoittuu joko kivikauden lopulle tai varhaiselle pronssikaudelle.

Kesän 1999 tutkimuksissa saatiin paljon uutta tietoa. Tutkimuksissa isompi röykkiö tutkittiin kokonaan ja sen alla ollut maa kaivettiin peruskallion pintaan saakka, jonka jälkeen raunio ennallistettiin. Kaivauksissa todettiin, että röykkiö oli ainakin osittain rakennettu paljaan kalliopinnan päälle, tosin suurimmaksi osaksi raunio oli rakennettu hiesu- tai moreenikerroksen päälle. Röykkiössä oli keskimäärin neljä kerrosta kiviä, joiden koko vaihteli hyvin pienistä hyvin suuriin, joista suurimmat olivat jopa yli metrin halkaisijaltaan.

Tutkimuksia johtaneen arkeologin arvion mukaan röykkiön kokoamiseen on kulunut aikaa kymmenhenkiseltä ryhmältä muutama päivä, jos kivet ovat olleet valmiiksi paikalla.

Röykkiön yläkerrokset ovat rikkoutuneet ainakin osittain aarteenetsijöiden toimesta, ja täysin koskemattomana oli säilynyt ainoastaan röykkiön alimmat osat. Röykkiön pohjalla erottui noin 40-80 cm paksu reunakehä, jonka halkaisija oli vajaat seitsemän metriä. Reunakehän sisäpuolella havaittiin merkkejä mahdollisesta sisemmästä kehästä sekä kahdesta muusta kivikehästä, jotka ilmeisesti liittyvät kahteen ruumishautaan.

Reuharinniemen lapinrauniot sijaitsevat Lentävänniemen kaupunginosan Reuharinniemen eteläkärjen pohjoisrannalla avokalliolla noin 30 metrin etäisyydellä rannasta. Kohteen koordinaatit ovat (KKJ3) P:6828604, I:3326238.

Video kohteesta täällä.

Hoito-ohjeet

Kohteelle on tehty peruskunnostus, joten sen hoito käsittää lähinnä ylläpitävää hoitoa. Hoitotoimet ovat kasvillisuuden raivaamista rakenteiden päältä ja röykkiöiden lähialueen pitämistä siistinä.

Lähestymisohjeet

Kohde sijaitsee metsäalueella Tampereen Lentävänniemen kaupunginosassa sijaitsevan Reuharinniemen kaakkoisosassa. Kohteelle johtaa noin 300 metriä pitkä polku Venepuiston kohdalta. Maasto on osittain vaikeakulkuista.

Suositukset käytöstä

Kohteelle on opasteet Kohde soveltuu omatoimiseksi retkeilykohteeksi.

Osoite: Majakkakatu, Tampere. GPS:  61.526205129333434, 23.73027049743655

0 kommenttia aiheesta “Reuharinniemen lapinraunio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *