Introduction

Länsi-Herttoniemi tukikohta 1914:62

Länsi-Herttoniemi tukikohta

Länsi-Herttoniemi tukikohta 1914:62

Ensimmäisen maailmansodan aikainen puolustusvarustus, tukikohta 1914:62 (Länsi-Herttoniemi) sijaitsee Herttoniemen liikuntapuistossa, urheilukentän pohjoispuolella kalliomäen huippua kiertäen. Rakennusajankohta on vuosi 1914. Torjuntasuuntina ovat kaikki ilmansuunnat.

Puolustusasema koostuu kallion huippua kiertävästä vallista, joka on rakennettu kivistä ja peitetty enimmäkseen hiekalla ja osittain maalla. Vallin suojan puolella ja sisällä on lyhyempiä hiekkavalleja ja sivustasuojia, selustasuojaa sekä ampumakorokkeita. Valleissa on kuoppia, jotka ovat mahdollisesti olleet tuliasemia.  Sisäänkäyntejä tämän rengasmaisen vallin sisäpuolelle on ollut kaksi. Toinen sisäänkäynneistä sijaitsee kohteen eteläkärjessä, missä rinteen alaosasta nousee osittain pengerretty tie. Toinen sisääntuloväylä sijaitsee kohteen koillisosassa.

Mäen päällä aiemmin sijainnut hyppyrimäki, liikuntapuiston polut sekä mäelle johtava tie ovat tuhonneet kohteen rakenteita, mutta kohde on vaurioista huolimatta edustava esimerkki vuoden 1914 kenttälinnoituslaitteesta.  Kohteen muinaisjäännösrekisteritunnus on 1000013950. Kohteen keskikoordinaatit ovat P = 6676480, I = 391014  (ETRS-TM35FIN).

Kohteella on runsaasti luontoarvoja. Museovirasto on hoitanut kohdetta 1992-1995 ja tämän jälkeen Helsingin kaupunki on hoitanut kohdetta osana normaalia ulkoilualueen hoitoa.

Hoito-ohje

Hoidon toimenpiteissä korostuu maisemanhoito. Vesakkoa harventaen avataan maisemaa ja ampumasuuntia linnoitteen vallien rinteiltä sekä rakenteiden päältä ja ympäristöstä. Vallien ja polkujen kulumista seurataan. Hoidon tavoitteena on myös pitää muinaisjäännös ja sen ympäristö puhtaana roskista.

 Lähestymisohjeet

Kohteelle pääsee helposti Herttoniemen liikuntapuiston urheilukentän laidalta tietä ja polkuja pitkin.

Suositukset käytöstä

Kohde on helposti saavutettava ja varsin helppokulkuinen, hyvä tutustumiskohde.

 

1 comment on “Länsi-Herttoniemi tukikohta 1914:62

  1. Keljua on se, että maastopyöräilijät ovat myös löytäneet kohteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *