Introduction

Lauttasaari Vaskiniemi tykkipatteri 116

Länsi-Herttoniemi tukikohta

Lauttasaari Vaskiniemi tykkipatteri 116

Lounais-Helsingissä sijaitsevassa Lauttasaaressa sijaitsee lukuisia sotahistoriallisia kohteita 1800- ja 1900-luvuilta. Lauttasaaren länsirannalla Vaskiniemessä sijaitsee I maailmansodan aikainen tykkipatteri 116 (Vaskiniemi). Vaskiniemen linnoitealue koostuu monesta eri elementistä ja sijoittuu niemeä halkovan Vaskiniementien molemmin puolin noin 100 x 100 metrin kokoiselle alueelle.

Vaskiniemeä ryhdyttiin linnoittamaan jo Krimin sodan aikana, jolloin niemen pohjoisrannan kärkiin ryhdyttiin rakentamaan rintavarustuksia. Nämä olivat todennäköisesti kivestä ja maasta rakennettuja valleja. Myöhemmin vuonna 1878 Vaskiniemen länsikärkeen valmistui uusi tykkipatteri (nro 5), mutta ilmeisesti niemen patteria ei aseistettu tässä vaiheessa. Näistä linnoittamisvaiheista ei ole jäänyt jälkiä Vaskiniemen maastoon.

Nykyään Vaskiniemen maastossa voi havaita lähinnä jäänteitä ensimmäiseen maailmansotaan ajoittuvasta neljän tykin tykkipatterista, jota ryhdyttiin rakentamaan helmikuussa 1915. Tykkiasemien rintasuojana toimivan maavallin taustalla on säilynyt kolme pyöreää tykinjalustaa. Tykkiasemien välisissä sivustasuojissa on sijainnut suojahuoneita/varastoja, joista pohjoisin on säilynyt parhaiten.

Patterin taustalla on suurikokoinen suojahuoneen romahtanut maakumpu, jonka yhteydessä on jäänteenä muuratuista kivistä rakennettu sisäänkäynti. Tämän läheisyydessä näkyy kivijalka, joka liittynee varastoon. Alueelle rakennettiin myös laituri, leipomorakennus Kuparilinna, keittiö, pesuhuone ja ruokailukatos, joista ei näy enää selkeitä jälkiä maastossa. Kohde löytyy muinaisjäännösrekisteristä numerolla 1000030669. Kohteen koordinaatit ovat: P: 6671283, I: 380928 (ETRS-TM35FIN). Vaskiniemen länsikärjessä sijaitsee nykyään Suomen Saunaseura ry:n saunatalo.

Hoito-ohje

Hoidossa korostuvat maisemanhoito. Alueella on runsaasti luontoarvoja, jotka vaikuttavat kohteen hoitoon siten, että linnoitteen maisemanhoito pidetään hyvin maltillisena. Hoitotoimet ovat lähinnä liiallisen puu- ja ruohovartisen kasvillisuuden poistoa linnoitteen rakenteista. Adoptoijat pitävät myös hoitoalueen siistinä roskista.

Lähestymisohjeet

Kohteelle pääsee helposti Vaskiniementieltä.

Suositukset käytöstä

Kohde on helposti saavutettava ja varsin helppokulkuinen, hyvä retkeilykohde. Huomioithan Suomen Saunaseura ry:n asiakkaat alueella liikkuessasi.

Vaskiniemen tykkipatterin tykkiasema.
Vaskiniemen tykkipatterin eteläosaa.
Vaskiniemen tykkipatterin eteläosaa.

0 kommenttia aiheesta “Lauttasaari Vaskiniemi tykkipatteri 116

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *