Introduction

Lauttasaari, Särkiniemi, tykkipatteri

Lauttasaari, Särkiniemi, tykkipatteri

Helsingin Lauttasaaren lounaisosassa Särkiniemessä sijaitsee kaikkiaan kolme venäläisten rakennuttamaa 1800-luvun jälkipuoliskon tykkipatteria. Hoidettava kohde on näistä itäisin, venäläisten vuonna 1885 rakennuttama puolustusvarustus, johon kuuluu myös kallioon louhittu ruutikellari. Tykkipatteri nro 2. on kaikkiaan noin 190 m pitkä ja koostuu kahdesta eri-ikäisestä osasta. Patterin länsipuoli on valmistunut 1856 Itämaisen sodan aikana. Itäpuoli on valmistunut 1885 ja se koostuu korkeasta kivistä ladotusta penkereestä, jonka päällä on tykkiasema. Tykkiaseman rintasuoja on myös ladottu kivistä.  Tämän aseman itäpäässä on kallioon louhittu ruutikellari. Adoptoidun kohteen hoitotoimenpiteet kohdistuvat erityisesti ruutikellariin, sen edustaan ja ympäristöön. Kohde löytyy muinaisjäännösrekisteristä numerolla 1000030664 ja kohteen koordinaatit ovat: P 6669527; I 382052 (ETRS-TM35FIN).

 

Rajoitukset:

Linnoitteen alue on arvokasta lepakkoaluetta, joka tulee huomioida hoitotoimia tehdessä.

Hoito-ohje:

Hoitotoimet koostuvat ensisijaisesti ruutikellarin ympäristön ja päällystän kasvillisuuden raivaamisesta sekä suolan/kalkkihärmän poistosta ruutikellarin sisätiloista.

Lähestysmisohjeet:

Kohde on helposti saavutettavissa eri suunnista katuja ja kevyen liikenteen väyliä pitkin. Alue on kaupunkilaisten vilkkaassa virkistyskäytössä.

Suositukset käytöstä:

Kohteen hyvä saavutettavuus ja helppokulkuisuus tekevät siitä hyvän retkeilykohteen.

Osoite: Särkiniemen puisto

Adoptoija: Lauttasaari-Seura

 

 

 

 

0 kommenttia aiheesta “Lauttasaari, Särkiniemi, tykkipatteri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *