Introduction

Lehtisaari 2, hautaröykkiö

Lehtisaari 2, hautaröykkiö

Länsi-Helsingissä Lehtisaaressa sijaitsee kolme pronssikautista hautaröykkiötä. Lehtisaari 2 -niminen röykkiö sijaitsee Lehtisaarentien ja Kalkkipaadentien risteyksen eteläpuolella kerrostalojen läheisyydessä. Se sijaitsee hieman ympäristöstään kohoavalla avoimella kalliotasanteella, jota ympäröi mäntyvaltainen metsä. Kohteen on inventoinut Julius Ailio vuonna 1929. Röykkiö on tutkittu Eino Hukkisen toimesta vuonna 1949. Röykkiön kivipeitteen alta paljastui kaivauksessa kaksi isohkoista kivistä tehtyä saman keskeistä kivikehää ja keskeltä kivilatomus. Ulkokehän halkaisija on noin 7 metriä. Kivikehät, latomus ja niiden väliset pikkukivet asetettiin paikoilleen kaivausten jälkeen. Loput röykkiöstä poistetut kivet on jätetty kohteen itäpuolelle valliksi. Röykkiön keskustasta saatiin löytöinä palaneita luita.

Röykkiötä Lehtisaari 2 on hoidettu kevyesti viheralueen hoidon ohessa Helsingin kaupungin toimesta ja kohde on hyvin havaittavissa maastossa. Kohteen koordinaatit ovat N = 6673208, I = 380979 (ETRS-TM35FIN).

Hoidetut kulttuuriympäristökohteet -rekisterissä kohteen tunnus on 999000431. Kohde on ollut tarkastusten valossa hyvässä kunnossa 2000-luvulla. Kohde yhdessä Lehtisaari 1 kohteen kanssa muodostavat hienot esimerkit pronssikauden röykkiöhautausperinteestä.  

Hoito-ohje  

Röykkiön  hoidossa korostuu maisemanhoito. Hoitotoimet ovat puu- ja ruohovartisen kasvillisuuden poistoa röykkiön rakenteista, kivivallista ja lähiympäristöstä. Kohteen ympäristö pidetään avoimena ja siistinä. Jo suhteellisen pienet säännölliset hoitotoimet parantavat kohteen säilymistä ja maiseman avoimena pysymistä.

Suositukset käytöstä

Kohde on helposti saavutettava, sillä se sijaitsee asutuksen vieressä ja kohteelle kulkee polku luoteesta kerrostalon kulmalta. Maasto röykkiön ympäristössä on helppokulkuista ja kohteella on varmasti merkitystä lähialueen asukkaiden käyntikohteena. Kohde sopii hyvin retkeilykohteeksi ja miksei myös opetuskohteeksi. Kohteella on jo hieman elämää nähnyt infokyltti.

Osoite:  Lehtisaarentien ja Kalkkipaadentien risteyksen eteläpuoli

Adoptoija: Vantaan seurakuntayhtymä

Osoite: Kalkkipaadentie, Helsinki. GPS:  60.1785470427, 24.8546886864

0 kommenttia aiheesta “Lehtisaari 2, hautaröykkiö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *