Introduction

Lehtisaari 1, hautaröykkiö

Lehtisaari 1, hautaröykkiö

Länsi-Helsingissä Lehtisaaressa sijaitsee kolme pronssikautista hautaröykkiötä, Lehtisaari 1, Lehtisaari 2 ja Lehtisaari 3. Näistä kohteista on Adoptoi monumentti -toiminnan hoitokohteiksi otettu röykkiöt Lehtisaari 1 ja Lehtisaari 2. Kohteet sijaitsevat saaren keskiosissa kerrostaloasutuksen ympäröiminä noin 250 m etäisyydellä toisistaan. Museoviraston ylläpitämässä Hoidetut kulttuuriympäristökohteet -rekisterissä nämä kohteet löytyvät tunnuksella 999000431.

Lehtisaari 1 on läntisempi röykkiöistä. Se sijaitsee muita röykkiötä korkeammalla avokalliolla Lehtisaaren keskellä Hiidenkiukaantien päästä noin 60 m kohti länsiluodetta. Se on isokokoinen ja rakennettu kivistä avokalliolle. Näyttävän röykkiön halkaisija on noin 10 m ja korkeutta sillä on noin metrin verran. Röykkiön keskellä on noin metrin syvyinen kraatteri, jonka halkaisija on  kolme metriä. Keskellä on ilmeisesti kivipaasista tehty miehenpituinen arkku. Kohde on tarkastettu ensimmäisen kerran vuonna 1929 Julius Ailion toimesta. Kohdetta ei ole tutkittu kaivamalla.

Röykkiö on helposti saavutettavissa, sillä se sijaitsee aivan asutuksen vieressä. Kerrostalot sijaitsevat vain muutaman kymmenen metrin päässä kohteesta. Nykyinen merenranta on noin 200 metrin päässä.

Museoviraston tekemän hoidon ja käytön tarkastuksen (2007) mukaan röykkiötä Lehtisaari 1 on hoidettu kevyesti viheralueen hoidon ohessa Helsingin kaupungin toimesta. Hoidon yhteydessä on perusteltua poistaa nuoria lehtipuita ja vesakkoa röykkiöstä. Röykkiö on ollut tarkastusten valossa hyvässä kunnossa 2000-luvulla. Kohteen koordinaatit ovat P = 6673338, I = 380757 (ETRS-TM35FIN).

Hoito-ohje

Hoidossa korostuvat maisemanhoito. Hoitotoimet ovat lähinnä puuvartisen kasvillisuuden poistoa röykkiön päältä ja lähiympäristöstä. Adoptoijat pitävät myös kohteen lähialueen siistinä roskista.  

Suositukset käytöstä

Maasto röykkiön ympäristössä on helppokulkuista ja kohteella on varmasti merkitystä lähialueen asukkaiden käyntikohteena. Kohde sopii hyvin retkeilykohteeksi ja miksei myös opetuskohteeksi. Kohteella on Museoviraston infokyltti.

Osoite:  Hiidenkiukaantie

Adoptoija: Vantaan seurakuntayhtymä

Osoite: Hiidenkiukaantie, Helsinki. 60.1795573052, 24.8508095787

0 kommenttia aiheesta “Lehtisaari 1, hautaröykkiö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *