Introduction

Lassila, Tukikohta XXIV: 7

Lassila, Tukikohta XXIV: 7

Helsingin alueella sijaitsee runsaasti ensimmäisen maailmansodan aikaisia (1914″’1918) venäläisten rakennuttamia puolustusvarustuksia. Linnoitusrakenteita sijaitsee kolmena vyöhykkeenä mantereella ja ne suojasivat Helsinkiä ja sen edustalla ollutta Viaporin sotasatamaa maalta tulevaa hyökkäystä vastaan. Varustuksia rakennettiin myös Viaporin sotasataman edustalle saaristoon meririntamaksi. Nämä puolustusvarustukset olivat osa laajempaa koko Etelä-Suomeen ja Suomenlahden rannikolle ulottuvaa puolustusjärjestelmää, joka suojasi Venäjän silloista pääkaupunkia Pietaria. Nykyään maarintaman linnoituksia on pääkaupunkiseudulla Helsingin, Espoon ja Vantaan alueilla.  

Tukikohta XXIV asema 7 sijaitsee Pohjois-Haagassa Runar Schildtin puiston länsiosassa. Linnoitus sijaitsee matalalla kalliolla Pohjois-Haagan asemasta noin 220 metriä itä-kaakkoon.  Kohde on kooltaan pienehkö ja varsin hyvässä kunnossa. Linnoituksen ympäristö on puoliavointa maastoa ja lähellä risteilee useita ulkoilupolkuja. Kohde on helposti saavutettavissa.

Kohteella on kallioon louhittua yhdys- ja taisteluhautaa, joita on osittain betonoitu. Kohteella on myös kaksi konekivääriasemaa, yksi betoninen tähystysasema sekä suojahuoneelle tarkoitettu kuoppa. Linnoituksen pohjoislaidalla on yksi ehjänä säilynyt betoninen suojahuone. Aseman rakentaminen aloitettiin vuonna 1915. Suuri osa asemasta on hävinnyt ja sitä on myös täytetty. Kohteen keskikoordinaatit ovat P = 6678894, I = 382990 (ETRS-TM35FIN). Kohteelle tullaan asentamaan infotaulu.  

Hoito-ohje

Hoitotoimien tavoitteina on parantaa linnoituksen havaittavuutta poistamalla kasvillisuutta. Linnoitus ja sen ympäristö pidetään puhtaana roskista ja estetään maatuvan jätteen kertymistä rakenteisiin poistamalla sitä säännöllisesti.

Lähestymisohjeet

Linnoitus sijaitsee Helsingin Seniorisäätiö Mariankoti -nimisen vanhainkodin itäpuolella. Schildtinpolun itäpäästä on kohteelle matkaa 100 metriä koillisen suuntaan.  

Suositukset käytöstä

Puistoalue on vilkkaassa kauttakulku- ja virkistyskäytössä ja kohde on helposti saavutettavissa. Tämä linnoituskohde on pienen kokonsa ja hyvän kuntonsa ansiosta näyttävä retkeily- ja opetuskohde ja kohteella on varsin helppo liikkua.

Osoite:  Schildtinpolun itäpäästä koilliseen, Runar Schildtin puisto

 

Osoite:  Schildtinpolku, Helsinki. GPS:  60.2299357315, 24.8874078815

0 kommenttia aiheesta “Lassila, Tukikohta XXIV: 7

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *