Introduction

Pirkkola, Tukikohta XXII: 12

Pirkkola, Tukikohta XXII: 12

Helsingin alueella sijaitsee runsaasti ensimmäisen maailmansodan aikaisia (1914″’1918) venäläisten rakennuttamia puolustusvarustuksia. Linnoitusrakenteita sijaitsee kolmena vyöhykkeenä mantereella ja ne suojasivat Helsinkiä ja sen edustalla ollutta Viaporin sotasatamaa maalta tulevaa hyökkäystä vastaan. Varustuksia rakennettiin myös Viaporin sotasataman edustalle saaristoon meririntamaksi. Nämä puolustusvarustukset olivat osa laajempaa koko Etelä-Suomeen ja Suomenlahden rannikolle ulottuvaa puolustusjärjestelmää, joka suojasi Venäjän silloista pääkaupunkia Pietaria. Nykyään maarintaman linnoituksia on pääkaupunkiseudulla Helsingin, Espoon ja Vantaan alueilla.

Tukikohdan XXII asema 12 sijaitsee Pirkkolan liikuntapuistossa olevan Pirkkolanplotin (uimalammikko) koillispuolella ympäristöstään kohoavan kallion rinteillä ja reunamilla. Kohteen pohjois- ja itäpuolitse kulkee ulkoilupolkuja ja kohde on helposti saavutettavissa, joskin linnoitusrakenteet sijaitsevat paikoin varsin tiheässä eri-ikäistä puustoa kasvavassa metsässä. Osa aseman kallioon louhituista rakenteista sijaitsee jyrkähkössä rinteessä, joten kohteella liikkuessa on noudatettava varovaisuutta.

Linnoituskohteella on kallioon louhittuja ja maahan kaivettuja hautoja, osin betonoituja. Kohteella on myös useita betonisia konekivääriasemia ja suojahuoneita sekä keskeneräisiä kuoppia. Kohteen eteläosassa on kallioon louhittu betoninen luola, jonka sisäänkäynti on täytetty ja näkyvissä on enää 4-5 metriä korkea betoninen ulkoseinän vahvike. Linnoituksen rakenteita sijaitsee noin 80 x 80 metrin kokoisella alueella. Kohteen rakentaminen on aloitettu vuonna 1915, mutta se on jäänyt kesken. Kallion päällä aseman rakenteiden lomassa on myöhemmin rakennettuja betonijalustoja hyppyrimäkeä varten.

Linnoituksen rakenteita on täytetty maalla ja jätteellä, niin että paikoin vain betonirakenteiden yläosat ovat näkyvissä. Kohteen keskikoordinaatit ovat P = 6679138, I = 384587 (ETRS-TM35FIN).

Hoito-ohje

Kohteen hoitotoimet ovat kasvavan vesakon poistoa ja linnoitusrakenteiden siistinä pitämistä. Hoitotoimilla ehkäistään maatuvan jätteen kertyminen linnoituksen rakenteisiin. Tavoitteena on rakenteiden parempi havaittavuus, saavutettavuus sekä niiden säilymisen turvaaminen.

Lähestymisohjeet

Kohteelle pääsee helposti uimalammikon pohjoispuolella kulkevalta polulta. Kohde on helposti saavutettavissa. Rakenteita sijaitsee aivan polun vieressä ja linnoitteella risteilee kinttupolkuja. Kohteella ei ole info-kylttiä.  

Suositukset käytöstä  

Linnoitusalue sopii mainiosti retkeilykohteeksi. Paremmin havaittavana se sopisi myös matkailu- ja opetuskäyttöön. Polun varressa oleva infokyltti voisi parantaa kohteen tunnettuutta ja arvostusta.

Osoite:  Pirkkolan liikuntapuisto, Pirkkolanplotin koillispuoli

Adoptoija:

Osoite: Pirkkolan plotti, GPS:  60.2325592473, 24.9159956209

0 kommenttia aiheesta “Pirkkola, Tukikohta XXII: 12

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *