Introduction

Lippakioski, Mäkelänkatu – Vaakalinnuntie (Käpylä)

Lippakioski, Mäkelänkatu – Vaakalinnuntie (Käpylä)

Mäkelänkadun ja Vaakalinnuntien kulmauksessa sijaitseva lippakioski on valmistunut ilmeisesti 1940- ja 1950-luvun vaihteessa. Kioskin suunnitelmat laati Helsingin kaupunginarkkitehtina vuosina 1941-1949 toiminut arkkitehti Hilding Ekelund. Suorakaiteisia lipallisia kioskeja rakennettiin eri puolille kaupunkia 1940- ja 1950-luvuilla, nykyään niitä on jäljellä 15.   Kyseessä oleva Käpylässä sijaitseva lippakioski seisoo Käärmetalon tontin pohjoiskulmassa aivan jalkakäytävän reunassa. Lippakioski on valmistunut ennen Käärmetaloa ja vastapäätä nykyisin sijaitsevaa huoltoasemaa, ja on alkuvaiheessaan palvellut ennen muuta Länsi-Käpylän ja Puu-Käpylän asukkaita. Kioski ei ole ollut käytössä yli kahteenkymmeneen vuoteen.

Lippakioskin adoption tavoitteena on kioskin säilyminen osana Käpylän ja Mäkelänkadun kaupunkitilaa ja -maisemaa valtakunnallisesti merkittävien Länsi-Käpylän pientaloalueen ja Käärmetalon tuntumassa. Kohde on Helsingin kaupungilla suunniteltu pieni tyyppikioski, joka edustaa kaupungin omaa laadukasta suunnittelua ja palveluverkoston järjestämistä vuosikymmenten takaa. Aiemmin yleiset lippakioskit ovat kioskitoiminnan luonteen muutoksen myötä monin paikoin jääneet pois käytöstä ja käytön loppuminen on johtanut myös niiden kunnon heikkenemiseen ja purkamiseenkin. Tästä syystä jäljellä olevien kioskien merkitys on korostunut ja adoptiotyönä tehtävällä hoitotyöllä on erityistä merkitystä, jotta tämän pienen tyyppirakennuksen edustaja saadaan kaupunkikuvassa merkittävällä paikalla säilymään.

Hoito- ja kunnostustoimet:

Hoitotoimenpiteet pitävät sisällään sisätilojen ja ikkunoiden puhdistamista ja ympäristön siistinä pitämistä, kuten roskien keräämistä ja kasvillisuuden raivaamista niin, ettei se kasva kiinni rakennukseen ja pidä rakenteita kosteina. Kioskin ulkoseinät voidaan myös maalata. Kioskin, erityisesti vesikaton, kuntoa tarkkaillaan ja ilmoitetaan mahdollisista muutoksista museolle.

Kohteen käyttö:

Mäkelänkadun lippakioski soveltuu infopisteeksi ja myös erilaiseen pienimuotoiseen näyttelytoimintaan. Alueen tapahtumissa kioskia voi myös tilapäisesti käyttää alkuperäisessä käytössään myyntipisteenä. Lähtökohtana on, että kioskin käytöstä ei aiheudu eikä se edellytä pysyvien muutosten tekemistä kioskin alkuperäisiin rakenteisiin ja säilyneisiin yksityiskohtiin. Kioskille voidaan myös pystyttää sen ja alueen historiasta ja merkityksestä kertova opastaulu.

Sijainti: Mäkelänkadun ja Vaakalinnuntien risteys

 

0 kommenttia aiheesta “Lippakioski, Mäkelänkatu – Vaakalinnuntie (Käpylä)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *