Introduction

Tuomarinkylän kartanon huvimaja

Tuomarinkylän kartanon huvimaja

Helsingin seudun kartanokulttuuri kehittyi Viaporin rakennustöiden seurauksena 1700-luvun puolivälin jälkeen. Upseeristo hankki omistukseensa kartanoita ja muita tiluksia, rakennutti niille uusia rakennuksia ja sai lisätuloja maanviljelyn lisäksi myös perustamiensa kalkkilouhosten, sahojen, tiili- ja kaakelitehtaiden tuotannosta ajanjaksona, jolloin rakennustoiminta oli vilkasta. Myös Tuomarinkylän kartano on Viaporin vaikutuksesta Helsingin seudulle syntyneitä upseerikartanoita. Sotakamreeri Johannes Weckström osti tilan vuonna 1781 majuri Magnus Brunowilta. Hänen rakennuttamansa nykyinen päärakennus lienee valmistunut 1790 ja piharakennukset ovat samalta ajalta. Kartanoon kuuluu samalta ajalta periytyvä ruutupuutarha sekä puisto 1800-luvun alusta. Weckströmin suvulta kartano siirtyi venäläiselle Kavaleff kauppiassuvulle vuonna 1845. Helsingin kaupungin käyttöön päärakennus vapautui vuonna 1957, ja 1960-1961 kartanon päärakennus korjattiin museokäyttöön. Tässä yhteydessä kartanon päärakennuksen julkisivuun Kavaleffien aikana 1800-luvulla rakennettu lasikuisti purettiin ja kuistin ikkunoista rakennettiin huvimaja puutarhan lounaisnurkkaan.

Huvimajan adoption tavoitteena on tämän pienen rakennuksen säilyminen osana Tuomarinkylän kartanon kulttuurihistoriallisesti arvokasta miljöötä ja maisemaa ja sen avautuminen nykyistä paremmin kaikille kaupunkilaisille. Vaikka huvimaja on kartanon, sen ympäristön ja rakennuskannan pitkässä historiassa hyvin myöhäinen rakennelma, liittyy se seinissä olevien päärakennuksen 1800-luvun lasikuistiin kuuluneiden ikkunoiden osalta kuitenkin kiinteästi kartanon historiaan.

Hoito- ja kunnostustoimet:

Huvimaja on lähtökohtaisesti hyvässä kunnossa, eikä se tällä hetkellä tarvitse korjaustoimenpiteitä. Hoitotoimenpiteisiin kuuluu sisätilojen ja ikkunoiden puhdistaminen, ympäristön siistinä pitäminen roskista ja lehtien haravointia. Huvimajan, erityisesti vesikaton, kuntoa tarkkaillaan, ja ilmoitetaan mahdollisista muutoksista museolle.

Kohteen käyttö

Tuomarinkylän kartanon huvimaja soveltuu mainiosti infopisteeksi alueen toimijoille ja mahdollisesti pienimuotoiseen näyttelytoimintaan. Kartanon puistossa järjestettävissä tapahtumissa sisätilaa voi myös tilapäisesti käyttää kahvilana tai myyntipisteenä.

 

Sijainti: Weckströmin puisto, Tuomarinkylä

3 kommenttia aiheesta “Tuomarinkylän kartanon huvimaja

  1. Hei!
    Onko tämä kohde, Tuomarinkylän kartanon huvimaja, adoptoitavissa?

  2. Tervehdys
    Mikä on huvimajan tilanne? Onko se adoption tarpeessa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *