Introduction

Messukylän lainaviljamakasiinista löytyi 1918 sodan jälkiä

Messukylän lainaviljamakasiinista löytyi 1918 sodan jälkiä

Pirkanmaan maakuntamuseon  tutkija ja perinnerakennusmestari pääsivät kurkistamaan kaupungin omistaman pitkään lukittuna olleen makasiinin sisään. Käynnin tarkoituksena oli arvioida rakennuksen kuntoa ja soveltuvuutta museon Adoptoi monumentti -hankkeen hoitokohteeksi. Tyhjillään oleva lainaviljasto sijaitsee Messukylän vanhan kirkon kiviaidan kyljessä ja Messukylän perinneseura on osoittanut olevansa kiinnostunut sen adoptoinnista.

Siemenviljan varastointia varten vuonna 1846 rakennettu viljamakasiini paljastui käynnin yhteydessä ikäisekseen varsin hyvin säilyneeksi. Kävijöiden huomio kuitenkin kiinnittyi makasiinin lattiassa olevaan erikoiseen jälkeen. Tukevaan lautalattiaan näyttäisi iskeytyneen jokin viistosti suurella voimalla puuta pirstoen. Myös makasiinin itäisessä hirsiseinässä huomattiin reikä. ”Jokin” näyttäisi siis tulleen noin 35 cm paksun seinähirren läpi ja iskeytyneen voimalla lattiaan!

Perinnerakennusmestari Tapani Koirasen arvion mukaan jäljet olisivat voineet syntyä tykillä ammutun srapnellin ammuksesta. Srapnelli on pyöreillä hauleilla täytetty lieriönmuotoinen ammus, joka on tarkoitettu sinkoamaan sisältämänsä haulit viuhkana kohti maalia ilmassa lentoratansa loppuvaiheessa. Ammus on saanut nimensä 1700-luvulla eläneen keksijänsä, brittiläisen tykistöupseeri Henry Shrapnelin mukaan. Srapnellit korvattiin myöhemmin tehokkaammilla sirpalekranaateilla, mutta ensimmäisen maailmansodan aikoihin ne olivat vielä sodankäynnissä tavallisia.

Koirasen arvio sai vahvistuksen, kun makasiinin lattiassa olevasta jäljestä löytyi pyöreä lyijykuula – mitä ilmeisimmin srapnellin hauli. Tarkkaan katsoessa myös makasiinin ulkolaudoituksessa ja pellitetyssä ulko-ovessa näkyy luotien tai haulien jättämiä reikiä. Ammuksen makasiinin seinään tekemä reikä puolestaan ei ulkopuolelta näy, sillä laudoitusta on siltä kohdin myöhemmin uusittu.

Messukylässä käytiin keväällä 1918 ankaria taisteluita. Makasiiniin osuneet ampujat ovat todennäköisesti olleet Tamperetta idästä lähestyneitä valkoisia. Punaisten kerrotaan pitkään pitäneet hallussaan juuri Messukylän vanhan kirkon ympäristöä.

Valokuvauksen jälkeen srapnellin hauli palautettiin löytöpaikkaansa pirstoutuneeseen lattialautaan, minne se kuuluukin. Se on osa viljamakasiini historiaa.

Lisätietoja srapnelli-ammuksista: http://fi.wikipedia.org/wiki/Srapnelli

Lisätietoja löydöstä ja Adoptoi monumentti -toiminnasta:
Tampereen kaupungin museopalvelut, Pirkanmaan maakuntamuseo
Miia Hinnerichsen, projektitutkija
puh. 040 800 7389
adoptoimonumentti(at)tampere.fi

Messukylän lainamakasiini.  © Miia Hinnerichsen, Pirkanmaan maakuntamuseo
Messukylän lainamakasiini. © Miia Hinnerichsen, Pirkanmaan maakuntamuseo
Srapnellin ammuksen jälki ja hauli. Messukylän lainamakasiini.  © Miia Hinnerichsen, Pirkanmaan maakuntamuseo
Srapnellin ammuksen jälki ja hauli. Messukylän lainamakasiini. © Miia Hinnerichsen, Pirkanmaan maakuntamuseo

 

0 kommenttia aiheesta “Messukylän lainaviljamakasiinista löytyi 1918 sodan jälkiä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *