Introduction

Lauttasaari, Myllykallio, II maailmansodan puolustusvarustus

Lauttasaari, Myllykallio, II maailmansodan puolustusvarustus

Lauttasaaren länsiosassa ympäristöstään kohoavalla Myllykallio-nimisellä kalliomäellä sijaitsee toisen maailmansodan aikainen ilmapuolustuksen tykkipatteri. Se toimi vuosina 1939-1944. Kalliolle on pystytetty vuonna 1980 Lauttasaaren ilmapuolustuksen muistomerkiksi yksi siellä vuosina 1941 ­-1944   käytössä olleista it-kanuunoista. Kalliomäen hyvistä näköaloista eri suuntiin kertoo myös se, että Myllykalliolla sijaitsi Krimin sodan aikana (1853″’1856) optinen lennätinasema, mutta tästä ei näy rakenteita maastossa.

Kallion päällä on useita patterin betonisia tykkiasemia sekä muita tykkipatteriin liittyviä rakenteita. Monissa jalustoissa on jäljellä vielä tykin kiinnityspultit. Kallion pohjoisrinteessä on betonisen suojarakenteen jäännökset. Rakenteesta on ilmeisesti johtanut portaat kallion alla sijainneeseen ammuskellariin, mutta nämä eivät ole enää havaittavissa. Suojarakenne on osittain täytetty kivilouheella ja maa-aineksella. Koko Lauttasaaren pohjoisosa, Myllykallio mukaan lukien, on luokiteltu maakunnallisesti arvokkaaksi kulttuuriympäristöksi. Kohteen keskikoordinaatit ovat P = 6671058; I = 381505  (ETRS-TM35FIN).

Rajoitukset

Hoidettavan puolustusaseman alueella on jonkin verran luontoarvoja, kuten metsään ja linnustoon liittyviä arvoja. Luontoarvojen vaikutuksia hoitotoimiin kuvaillaan kohteen hoitosuunitelmassa.

Hoito-ohje

Hoitotoimet ovat tykkipatterin alueen siistinä pitämistä ja linnoitteen rakenteisiin kertyneiden risujen ja oksien poistamista, tarvittaessa vesakon poistamista. Hoitotoimia tehdään siten, että alueen luontoarvot eivät vaarannu.

Lähestymisohjeet

Kohde on helposti saavutettavissa eri suunnista katuja ja kevyen liikenteen väyliä pitkin. Alue on  kaupunkilaisten vilkkaassa  virkistyskäytössä.

Suositukset käytöstä

Kohteen hyvä saavutettavuus ja helppokulkuisuus tekevät siitä hyvän retkeilykohteen. Kallion huipulla sijaitsee myös lintutorni, josta on hienot ja avarat maisemat ympäristöön.

Osoite:  Myllykallio, Lauttasaari

Adoptoija:  Helsingin kaupungin Lahnalahden leikkipuisto

0 kommenttia aiheesta “Lauttasaari, Myllykallio, II maailmansodan puolustusvarustus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *