Introduction

Myllypuro, Tukikohta VI: Tykkipatteri 65

Myllypuro, Tukikohta VI: Tykkipatteri 65

Helsingin alueella sijaitsee runsaasti ensimmäisen maailmansodan aikaisia (1914″’1918) venäläisten rakennuttamia puolustusvarustuksia. Linnoitusrakenteita sijaitsee kolmena vyöhykkeenä mantereella ja ne suojasivat Helsinkiä ja sen edustalla ollutta Viaporin sotasatamaa maalta tulevaa hyökkäystä vastaan. Varustuksia rakennettiin myös Viaporin sotasataman edustalle saaristoon meririntamaksi. Nämä puolustusvarustukset olivat osa laajempaa koko Etelä-Suomeen ja Suomenlahden rannikolle ulottuvaa puolustusjärjestelmää, joka suojasi Venäjän silloista pääkaupunkia Pietaria. Nykyään maarintaman linnoituksia on pääkaupunkiseudulla Helsingin, Espoon ja Vantaan alueilla.

Itä-Helsingissä Myllypuron liikuntapuistossa sijaitsevaa tukikohta VI ruvettiin rakentamaan vuonna 1915. Myllypuron neljän tykin patteri on maarintaman komeimpia kohteita. Patteri on rakennettu kahden kallioharjanteen väliseen notkelmaan. Rintasuojana on korkea kallioseinä, johon on louhittu U-muotoiset, 10 m leveät, tykkiasemat riviin. Asemien betoniseinät ovat kolmen metrin korkuiset, mutta kallioseinämä asemien edessä on joissakin kohdissa seitsemän metrin korkuinen. Tykkiasemien väliin on rakennettu suojahuoneet miehistölle sekä ampumatarvikkeille. Oviaukot on muurattu myöhemmin umpeen. Tykkipatterin päistä johtaa yhdyshaudat suojahuoneille. Pohjoispään suojahuoneelta johtaa yhdyshauta patterin taustalle, missä on sortuneita suojahuoneita. Patteri on rakenteeltaan ainutlaatuinen ja hyvässä kunnossa. Tukikohdan asemia on jäänyt asuinrakentamisen ja liikenneväylien alle. Kohteen koordinaatit ovat: P: 6677331, I: 392972 (ETRS-TM35FIN). Hoitokohteeksi on valittu tykkipatterin eteläisin asema, joka sijaitsee aivan asfaltoidun kevyen liikenteen väylän vieressä.

Rajoitukset

Hoidettavan tykkiaseman alueella on luontoarvoja, joiden vaikutuksia hoitoon kuvaillaan kohteen hoitosuunnitelmassa.

Hoito-ohje

Kohteen hoito on vesakoituneen linnoitusympäristön avartamista ja roskien poistamista linnoituksen rakenteista.

Lähestymisohjeet

Kohde on erittäin helposti saavutettavissa eri suunnista. Linnoitealueella kulkee kevyenliikenteen väyliä ja linnoitteen rakenteita kiertää polkuja.

Suositukset käytöstä

Kohde on kokonaisuudessaan hyvin laaja. Linnoitteen helpon saavutettavuuden ja helppokulkuisuuden ansioista kohde sopii mainiosti retkeily- ja opetuskäyttöön.

Osoite:  Myllypuron liikuntapuisto, Korkeakallion puisto

Adoptoija:  Lions Club Helsinki/Myllypuro

 

 

0 kommenttia aiheesta “Myllypuro, Tukikohta VI: Tykkipatteri 65

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *