Introduction

Köyliönjärven kirkkokari

Köyliönjärven kirkkokari

Kirkkokari on puustoinen pieni saari Köyliönjärven pohjoispäässä, itärannan tuntumassa. Saaren historia liittyy Pyhän Henrikin legendaan ja se on osa Köyliönjärven kansallismaisemaa. Saarella on jäännöksiä mahdollisesti jo 1300-luvulla rakennetusta muistokappelista. Saarella on tehty kaivauksia 1900-luvun alussa, jolloin paljastui noin 11 x 7 metrin suuruinen rakennuksen pohja, tiilikiven ja lasiruutujen kappaleita sekä lyijypuitteiden palasia. Perimätiedon mukaan paikalla on ollut Köyliön ensimmäinen kirkko, joka olisi jäänyt käytöstä joskus 1700-luvulla. Kirkkokarilla nykyisin näkyvä kiviperustus on ladottu paikalle kaivausten jälkeen kuvaamaan alkuperäistä kappelinpaikkaa.   Vuonna 1955 saareen on pystytetty kristinuskon Suomeen tulosta kertova muistomerkki ja kesällä 1999 paikalle pystytettiin kahdesta kivipaadesta tehty alttari. Kirkkokari on pyhiinvaelluskohde, jonne kuljetaan veneellä tai lautalla saaren pohjoispuolella olevasta Kirkkoniemestä, ”Taren rannnasta”.

Hoito-ohjeet

Tavoitteena on Kirkkokarin pitäminen siistinä, informatiivisena ja mahdollisimman helposti saavutettavana.   Arboristin vaarallisiksi toteamat puut poistetaan talvella 2018 – 2019. Hakkuutähteet siirretään pois saaresta. Muut hoitotoimet ovat vuosittain tehtävää ylläpitohuoltoa: Vesakon raivaus kappelin perustusten ympäriltä ja länsipuolella olevalta pieneltä aukiolta sekä laiturilta muistomerkille johtavalta polulta. Roskien ja pudonneiden oksien haravointi samalta alueelta. Roskat ja muut ylimääräiset tavarat tuodaan pois saarelta. Vähäinen määrä haravointijätettä voidaan hävittää levittämällä se saaren eteläosan lehtoalueelle. Saaren rannat ja eteläosa säilytetään luonnontilaisina. Laiturin kunnostaminen tarvittaessa.   Myös Kirkkoniemeä siistitään laiturin ympäristöstä ja huolehditaan asianmukaisten opasteiden ja infotaulujen sekä kulkureittien kunnosta.

Rajoitukset

Kirkkokari kuuluu Köyliönjärven Natura 2000 -alueeseen. Kirkkokaria hoidetaan muinaisjäännöskohteena.

Lähestymisohjeet

Valtatie 12:a käännytään Yttilään menevälle Pyhän Henrikintielle. Noin 1 km jälkeen jyrkästi vasemmalle kaartavassa mutkassa on viitta: Pyhän Henrikin muistomerkki. Käännytään viitan osoittamaan suuntaan oikealle, pysäköintitilaa on Taren tilan ladon päädyssä, missä on myös opastaulu. Tästä kävellään viitan ohjaamaan suuntaan rantaan,   kävelymatkaa on n. 500 m. Rannassa on vapaasti käytettävissä oleva soutuvene, soutumatkaa Kirkkokarille on n. 200 m.

Suositukset käytöstä

Kohde soveltuu hyvin matkailuun.

Adoptoija: Ristolan alueen kyläyhdistys

0 kommenttia aiheesta “Köyliönjärven kirkkokari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *