Introduction

Lampaluoto, Koskelo

Lampaluoto, Koskelo

Porin Lampaluoto Koskelo on Reposaaren maantieltä Ahlaisiin ja Kellahdelle menevän Porin saaristotien itäpuolella tiheässä rantametsässä sijaitsee käytöstä poistetun merimerkin, pylväslyhdyn, jalusta. Kiviraunio on ympäristöään hivenen korkeammalla paikalla kalliopohjalla. Se on korkeudeltaan n. 3 m ja pohjamuodoltaan lähes neliömäinen. Pohjakerrokset on muurattu isommista kivistä, laastia on käytetty. Lyhdyn perustan kapeneva yläosa on lähes pelkästään muurattu hiekkakivilaaoista. Rakenteen päällä on edelleen näkyvissä vankkoja pultteja ja ympäristössä rautaosia, jotka ilmeisesti ovat peräisin pylväässä olleen lyhdyn rakenteista. Jalustassa on hakattuna vuosiluku 1913.

Hoito-ohjeet

Hoidon tavoitteena on Koskelon merimerkin lähiympäristön kunnosta ja siisteydestä huolehtiminen. Merimerkin ympäristössä perusraivaus on jo tehty ja jatkossa toteutetaan ylläpitävää hoitoa. Vesakko poistetaan vuosittain ja näkymää rannan suuntaan pidetään varovaisin raivauksin puoliavoimena. Myös pysäköintialueen ja polun kunnosta huolehditaan ja roskat kerätään pois. Opasteiden kuntoa seurataan ja niitä kunnostetaan tarvittaessa.   Tuulenkaatoja voidaan poistaa, mikäli ne haittaavat kulkua polulla tai merimerkin läheisyydessä. Mahdollisesta ilkivallasta ilmoitetaan

Rajoitukset

Laajemman alueen harventamisesta ja näkyvyyden avaamisesta merelle neuvotellaan Porin kaupungin puistotoimen kanssa.

Lähestymisohjeet

Ajetaan Porista VT 2:a kohti Mäntyluotoa. Käännytään kohti Reposaarta Reposaaren maantielle. Reposaaren sillan jälkeen käännytään kohti Ahlaista Porin saaristotielle.   Noin 100 m radan ylittämisen jälkeen oikealla on opasteella merkitty pysäköintipaikka.

Suositukset käytöstä

Kohde soveltuu hyvin matkailuun ja opetukseen. Kohteella on opastaulu.

Adoptoija: Satakunnan Museon ystävät

Kuva: Leena Koivisto.

0 kommenttia aiheesta “Lampaluoto, Koskelo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *