Introduction

Reposaaren Kappelinluoto

Reposaaren Kappelinluoto

Porin Kappelinluoto sijaitsee Reposaaren koillisosassa. Luoto on kasvanut kiinni Reposaareen, mutta Kappelinsunti erottaa sen edelleen Lampaluodosta. Kappelinluodolla on perimätiedon mukaan muinainen merimiesten kappelin paikka. Kappelinluotoa on käytetty myös hautausmaana, 1800-luvun puolivälistä tiedetään ainakin kolme paikalle haudattua vainajaa ja hautauksia on voitu tehdä enemmänkin, sillä hautausmaa perustettiin Reposaarelle vasta v. 1898. Kappelinluodolla oli vielä 1850-luvulla tapana järjestää kesäisin jumalanpalveluksia ja luodosta tuli kaupunkilaisten suosima huviretkipaikka.   Retkiä tehtiin vielä Reposaaren kirkon valmistumisen (1876) jälkeenkin.

Hoito-ohjeet

Hoidon tavoitteena Kappelinluodolla on muistomerkin lähiympäristön kunnosta huolehtiminen.   Kappelin muistomerkin aidan rajaama alue niitetään kahdesti kesän aikana. Niitossa pyritään noudattamaan kasvillisuuskartoituksen yhteydessä olevia ohjeita ja suosimaan mm. mäkikauraa ja hakasaraa. Niittojäte kerätään kasoille ja kuljetetaan pois paikalta. Aidan ulkopuolelta muistomerkin lähiympäristöstä sekä tien varresta raivataan vesakko, vadelmat ja nokkoset vuosittain. Lisäksi huolehditaan yleisestä siisteydestä.

Rajoitukset

Laajemman alueen harventamisesta ja näkyvyyden avaamisesta merelle neuvotellaan Porin kaupungin puistotoimen kanssa. Myös kappelille johtavan tien kunnosta keskustellaan tarpeen vaatiessa puistotoimen kanssa.

Lähestymisohjeet

Ajetaan Porista VT 2 kohti Mäntyluotoa. Käännytään kohti Reposaarta Reposaaren maantielle. Pian tuulipuiston jälkeen tie ylittää Kappelinsuntin, n. 200 m tästä eteenpäin oikealle kääntyy tie, jossa viitta ”œMerikappeli”. Seurataan viitoitusta.

Suositukset käytöstä

Kohde soveltuu hyvin matkailuun ja opetukseen. Kohteella on opastaulu.

Adoptoija: Satakunnan Museon ystävät

Porin Reposaaren Kappelinluoto. Kuva: Leena Koivisto.

0 kommenttia aiheesta “Reposaaren Kappelinluoto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *