Introduction

Länsi-Pakila, Tukikohta XVII: 13

Länsi-Pakila, Tukikohta XVII: 13

Helsingin alueella sijaitsee runsaasti ensimmäisen maailmansodan aikaisia (1914″’1918) venäläisten rakennuttamia puolustusvarustuksia. Linnoitusrakenteita sijaitsee kolmena vyöhykkeenä mantereella ja ne suojasivat Helsinkiä ja sen edustalla ollutta Viaporin sotasatamaa maalta tulevaa hyökkäystä vastaan. Varustuksia rakennettiin myös Viaporin sotasataman edustalle saaristoon meririntamaksi. Nämä puolustusvarustukset olivat osa laajempaa koko Etelä-Suomeen ja Suomenlahden rannikolle ulottuvaa puolustusjärjestelmää, joka suojasi Venäjän silloista pääkaupunkia Pietaria. Nykyään maarintaman linnoituksia on pääkaupunkiseudulla Helsingin, Espoon ja Vantaan alueilla.

Tukikohdan XVII linnoituslaitteet lisättiin suunnitelmiin vuoden 1915 lopulla. Puolustusasema XVII: 13 sijaitsee Pakilan asuinalueen keskiosassa, Pakilanpuistossa hieman ympäristöstään kohoavalla mäellä. Kohde on sijainnut aseman halkaisevan Palosuontien molemmin puolin, mutta nykypäivään säilyneitä rakenteita sijaitsee pääasiassa Palosuontien itäpuolella, joka rajautuu myös muinaisjäännöksen hoitoalueeksi.

Puolustusaseman hoidettava  itäosa on säilynyt kohtuullisen hyvin. Linnoite muodostaa kehämäisen rakenteen yhdyshautoineen, suojahuoneineen ja konekivääriasemineen. Itäosassa on maahan kaivettuja ja osaksi kallioon louhittuja hautoja, joista osa on tuettu betonilla. Taisteluhautaa on n. 50 metriä torjuntasuuntana pohjoinen ja itä. Idän suuntaan on rakennettu kaksi katettua betonista tähystysasemaa (B-tyyppi). Nämä ehjänä säilyneet betonikattoiset B-tyypin tähystysasemat ovat harvinaisia ja hyvässä kunnossa. Lisäksi on yksi kallioon louhittu rakentamaton kuoppa.

Pohjoisen suuntaan on rakennettu yksi betoninen konekivääriasema sekä kolme keskeneräistä louhittua kuoppaa. Taisteluasemissa on kolme betonista suojahuonetta. Kohteen taustalla on keskeneräinen kallioon louhittu suurikokoinen kuoppa suojahuonetta varten.
Kohteesta johtaa etelään yksi yhdyshauta, jonka päässä on neliskulmainen maahan kaivettu kuoppa. Kohteen keskikoordinaatit ovat P = 6680321; I = 386031  (ETRS-TM35FIN). Kohteen muinaisjäännös-rekisteritunnus on 1000013711.    

Hoito-ohje

Hoitotoimien tavoitteina on parantaa linnoituksen havaittavuutta ja säilyvyyttä kasvillisuutta harventamalla. Linnoitus ja sen ympäristö pidetään myös puhtaana roskista.

Lähestymisohjeet

Linnoitus sijaitsee Pakilanpuistossa Palosuontien ja Sysimiehentien välisellä puistokaistaleella ja kohteelle pääsee helposti puiston etelälaidalla kulkevalta kevyen liikenteen väylältä.

Suositukset käytöstä

Puistoalue on vilkkaassa kauttakulku- ja virkistyskäytössä. Tämä linnoituskohde on maltillisen kokonsa ansiosta näyttävä retkeily- ja opetuskohde ja kohteella on varsin helppo liikkua.

Osoite:  Pakilanpuisto, Palosuontien eteläpään itäpuoli

Adoptoija:  Pakilan ala-asteen koulu

 

0 kommenttia aiheesta “Länsi-Pakila, Tukikohta XVII: 13

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *