Introduction

Maunula Suopuisto: tukikohta XXII:3, osa-alue A

Maunula Suopuisto: tukikohta XXII:3, osa-alue A

 

Helsingin alueella sijaitsee runsaasti ensimmäisen maailmansodan aikaisia (1914″’1918) venäläisten rakennuttamia puolustusvarustuksia. Linnoitusrakenteita sijaitsee kolmena vyöhykkeenä mantereella ja ne suojasivat Helsinkiä ja sen edustalla ollutta Viaporin sotasatamaa maalta tulevaa hyökkäystä vastaan. Varustuksia rakennettiin myös Viaporin sotasataman edustalle saaristoon meririntamaksi. Nämä puolustusvarustukset olivat osa laajempaa koko Etelä-Suomeen ja Suomenlahden rannikolle ulottuvaa puolustusjärjestelmää, joka suojasi Venäjän silloista pääkaupunkia Pietaria. Nykyään maarintaman linnoituksia on pääkaupunkiseudulla Helsingin, Espoon ja Vantaan alueilla.

Maunula Suopuiston tukikohta XXII:3 kuuluu laajempaan tukikohtaan XXII, joka on sijoittunut Maunulan, Länsi-Pakilan ja Pirkkolan alueille. Asema 3 sijaitsee Maunulassa Suursuon sairaalan pohjoispuolella sijaitsevalla ympäristöstään kohoavalla puistoalueella. Kyseessä on kokonaisuudessaan hieno kohde. Laajuutensa johdosta puolustusasema on jaettu kahteen hoitoalueeseen. Linnoitteen länsiosan matalammalla alueella sijaitsevat rakenteet muodostavat hoitoalueen A. Kohteen koordinaatit ovat P: 6679453, I: 385417 (ETRS-TM35FIN).

Puolustusaseman hoitoalueeseen A kuuluu maahan kaivettuja ja kallioon louhittuja yhdys- ja taisteluhautoja, joita on osittain betonoitu sekä ainakin yksi tähystysasema. Asema on rakennettu betonista. Rakenteet ovat valtaosaltaan olemassa ja melko hyvässä kunnossa. Rinteet ovat kohtuullisen loivia ja linnoitteella on varsin helppo liikkua.

 

Rajoitukset

Linnoitealueella sijaitsee huomattavan arvokas kasvistokohde, mikä täytyy ottaa huomioon hoitotoimia tehtäessä. Luontoarvoja on selostettu tarkemmin kohteen hoitosuunnitelmassa.

 

Hoito-ohje

Kohteen hoito on vesakoituneen linnoitusympäristön avartamista ja roskien poistamista linnoituksen rakenteista.

 

Lähestymisohjeet

Kohde on helposti saavutettavissa, sillä linnoitusalueella kulkee kevyenliikenteenväylä sekä polkuja. Kohteelle pääsee helposti esimerkiksi eteläpuolelta Suursuonlaidan puolelta.

 

Suositukset käytöstä

Linnoitusalueella on varsin helppo liikkua ja kohde soveltuu hyvin opetuskohteeksi ja omatoimiseksi retkeilykohteeksi.

 

 

0 kommenttia aiheesta “Maunula Suopuisto: tukikohta XXII:3, osa-alue A

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *