Introduction

Villa Tefken uimahuone, Jollas

Villa Tefken uimahuone, Jollas

Oman kesähuvilan rakentaminen alkoi yleistyä 1870-luvulla Helsingin varakkaimmissa piireissä, kun monet virkamiehet ja kauppiaat ottivat tavaksi muuttaa kesän ajaksi saaristoon. Huviloiden rakentaminen laajeni 1900-luvun alussa Helsingin lähisaaristossa höyrylaivareittien varrella. Laajasalossa on säilynyt helsinkiläisittäin merkittävä huvilakeskittymä. Monet huviloista olivat komeita, kartanomaisia kesäasuntoja, joihin liittyi huolella rakennettu ja edustava huvilapuutarha. Puutarhan perustamista pidettiin yhtä tärkeänä kuin huvilan rakentamista. Laajasalon huvilat, niiden puutarhat ja kokonaisuuksiin liittyvät pienet rakennukset kuten huvimajat ja uimahuoneet ovat kaupunginosan ja Helsingin arvokasta vaalittavaa kulttuuriperintöä.

Laajasalon Jollaksessa sijaitseva uimahuone on osa Villa Tefken huvilaa, joka paloi vuonna 1995. Huvilan suunnittelijasta ja rakentamisajankohdasta ei ole tietoa, mutta päärakennus lienee valmistunut 1800-luvun lopulla. Huvilan tuolloiset omistajat Hedvig ja Hannes Gebhardt tekivät merkittävän elämäntyön osuustoimintaliikkeessä ja heidät tunnettiin laajemminkin yhteiskunnallisina vaikuttajina ja poliitikkoina. Hedvig valittiin yhtenä Suomen ja koko maailman ensimmäisistä naisista eduskuntaan 1907. Huvilan puutarhasta löytyy Paul Olssonin laatima puutarhasuunnitelma vuodelta 1921. Kyseisessä suunnitelmassa on nähtävissä rannassa sijaitseva, graniittinen lohkokivistä rakennettu höyrylaivalaituri ja siitä ulos työntyvä uimalaituri jonka päässä on uimahuone. Uimahuone on siten ollut rakennettuna jo 1920-luvun alkupuolella ja liittyy Villa Tefken alkuperäiseen huvilakokonaisuuteen 1800-luvun lopulta. Höyrylaivalaituri oli käytössä aina vuoteen 1952 asti, jolloin höyrylaivaliikenne Laajasaloon lopetettiin.

Villa Tefken uimahuoneen adoption tavoitteena on tämän pienen rakennuksen säilyminen osana Jollaksen kulttuurihistoriallisesti arvokasta huvilamiljöötä ja maisemaa ja sen avautuminen nykyistä paremmin kaikille kaupunkilaisille.

Hoito-ja kunnostustoimet:

Uimahuoneen nykyisestä kunnosta ei ole varmuutta, sillä julkisivut on levytetty ja laudoitettu suojaan ilkivallalta. Laudoitukset ja vanerilevytykset poistetaan varovasti. Julkisivuissa mahdollisesti olevat ikkunat pestään. Vesikatolta poistetaan siellä mahdollisesti olevat roskat. Sisätiloista ja niiden kunnosta ei ole tietoa tässä vaiheessa. Ympäristö pidetään siistinä roskista ja talvella huolehditaan siitä, ettei lumi kasaannu uimahuoneen seinustoille. Rakennuksen, erityisesti vesikaton, kuntoa seurataan ja mahdollisista muutoksista ilmoitetaan museolle.

Käyttö:

Villa Tefken uimahuone soveltuu mainiosti infopisteeksi alueen toimijoille ja mahdollisesti pienimuotoiseen näyttelytoimintaan. Uimarannalla ja puistossa järjestettävissä tapahtumissa sisätilaa voi myös tilapäisesti käyttää kahvilana tai myyntipisteenä.

Sijainti: Porvariskuninkaanpuisto, Jollaksentien varrella (Laajasalo)

 

 

0 kommenttia aiheesta “Villa Tefken uimahuone, Jollas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *