Introduction

Herttoniemen satama, hautaröykkiö

Herttoniemen satama, hautaröykkiö

Helsingin Herttoniemenrannan asuinalueella Sorsavuorenpuistossa sijaitsee toinen Herttoniemessä sijaitsevista pronssikautisista hautaröykkiöistä. Sorsavuorenpuisto on metsäinen kallioalue. Röykkiö on kasattu silokallion nyppylämäiselle laelle ja se on kooltaan noin 10 x 9 metriä ja profiililtaan sekä muodoltaan epämääräinen. Kohteelta on avautunut näköala merelle, jonka asuinrakennukset nyttemmin peittävät. Pronssikaudella röykkiö on sijainnut pienellä kallioisella saarella mantereen tuntumassa.

Röykkiö on tutkittu muiden herttoniemeläisröykkiöiden tapaan vuonna 1886 J. R. Aspelinin toimesta. Kaivauksissa röykkiöstä löytyi palanutta luuta, hiiltä ja hevosen hammas, mutta ei esinelöytöjä. Aspelinin mukaan röykkiö oli jo ennen kaivausta osittain tuhoutunut, sillä siitä oli myyty vuonna 1884 kiviä. Röykkiö entistettiin kaivausten jälkeen, mutta entistämisessä ei ilmeisesti pyritty alkuperäiseen asuun. Röykkiö on vuoden 1929 kartoituksessa ollut 1,5 metriä korkea, mutta nykyään alle metrin korkea. Kohteen on inventoinut vuonna 1962 Veikko Lehtosalo.

Röykkiölle tehtiin peruskunnostus vuonna 2005. Syynä tähän on ollut ilkivalta. Röykkiöstä oli kieritetty runsaasti kiviä kallion rinteille. Peruskunnostuksessa röykkiö koottiin takaisin muotoonsa. Kohde oli keväällä 2017 altistunut jälleen ilkivallalle. Niinpä kesällä 2017 kohteelle kutsuttiin hoitotalkoisiin paikallisia ihmisiä kunnostamaan röykkiön rakenteita adoptoijien ja kaupunginmuseon edustajan kanssa. Röykkiön ympäristön viheralueen hoidosta on vastannut Helsingin kaupunki osana normaalia viheralueiden hoitoa. Hoidetut kulttuuriympäristökohteet -rekisterissä kohteen tunnus on 999000066.

Hoito-ohje

Hoidon tavoitteena on röykkiön tuhoutumisen pysäyttäminen ja ilkivallan ennaltaehkäisy.
Rakenteiden kunnostamisessa korostuvat restaurointi, stabilointi ja korjaus.
Maisemanhoidon menetelmistä painottuu maastonsiivous ja yksittäisten vesojen poisto.

Lähestymisohjeet

Kohde sijaitsee Sorsavuorenkadun päästä noin 70 metriä etelälounaaseen. Kohteelle johtaa myös portaat kaakosta Sorsavuorenraitin suunnalta. Kohteella on Museoviraston infotaulu, jossa kerrotaan röykkiöstä.

Suositukset käytöstä

Kohde on helposti saavutettavissa ja röykkiön ympäristössä kulkee ulkoilupolkuja. Kohde soveltuu hyvin retkeilykohteeksi ja sillä on merkitystä paikallisten käyntikohteena.

Adoptoija:  Arkeologian harrastajat ANGO ry

Sijainti/osoite:   Sorsavuorenpuisto,  GPS:  60.1875172772, 25.0333361326. Koordinaatit P = 6673916, I = 390915 (ETRS-TM35FIN).

0 kommenttia aiheesta “Herttoniemen satama, hautaröykkiö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *