Introduction

Herttoniemi, Hitsaajankadun ja itäväylän väli, hautaröykkiö

Herttoniemi, Hitsaajankadun ja itäväylän väli, hautaröykkiö

Toinen Helsingin Herttoniemen kahdesta pronssikautisesta hautaröykkiöstä sijaitsee Herttoniemen lounaisosassa Hitsaajankadun ja Itäväylän välissä. Kohde sijaitsee kalliolla, jota on louhittu eri puolilta, siten että röykkiö on jäänyt harjanteen päälle. Ympäristö on varsin urbaani.

Röykkiö on laaja ja matalahko, kivistä kalliopohjalle koostettu röykkiö. Se on muodoltaan hieman epämääräinen ja halkaisijaltaan noin 13″’15 metriä. Korkeutta röykkiöllä on noin metrin verran. J. R. Aspelin on tutkinut kaivauksin röykkiön keskiosan vuonna 1886 ja se on entistetty tutkimusten jälkeen. Löytönä saatiin vain hiiltä. Kohteen on inventoinut Veikko Lehtosalo vuonna 1962. Helsingin kaupunki on raivannut kohteen ympäristöä säännöllisesti vesakonpoistoa ja muuta raivausta on perusteltua jatkaa. Museoviraston ylläpitämässä hoidetut kulttuuriympäristökohteet -rekisterissä kohde löytyy tunnuksella 999000432.

Kohteen ympäristössä on epämääräistä kivikkoa, joka ei liity röykkiöön ja kohteen itäpuolella kulkee vanha lähes pohjois-etelä-suuntainen tielinja, joka on kuvattuna ainakin Senaatinkartastossa 1800″’1900-lukujen vaihteessa.

Kohdetta ympäröivät nykyään ajoväylät, asutus sekä liikekorttelit ja merelle on vain kapea näkymä lännen suunnalla. Kohde sijaitsee nykyään noin 130 metrin päässä meren rannasta. Kohteen ympärillä on kivipaadet, joita yhdistää rautaketjut. Yhteen kivipaateen on kiinnitetty Museoviraston infokyltti. Hitsaajankadun kohde sijaitsee voimalinjan alla, minkä vuoksi kohteen ympäristöstä raivataan säännöllisesti korkeampi puusto.

Kaikkiaan Herttoniemestä tunnetaan neljä pronssikautista hautaröykkiötä, joista kaksi on kokonaan tuhoutunut 1900-luvulla. Nämä röykkiöt ehdittiin kuitenkin tutkia 1880-luvulla ja niistä saatiin talteen vain hiiltä ja palanutta luuta, esinelöytöjä tutkimuksissa ei havaittu.

Hoito-ohje

Hoitotoimet koostuvat maisemanhoidollisista toimenpiteistä. Röykkiön päältä ja välittömästä läheisyydestä raivataan säännöllisesti puuvartinen sekä ruohovartinen kasvillisuus. Kohteen ympäristö siivotaan samalla roskista.

Lähestymisohjeet

Kohteelle kulkee polkuja Hitsaajankadulta. Polku kohteen itäpuolelta on loivin. Kohde on helposti saavutettavissa, sillä se sijaitsee hyvin urbaanissa ympäristössä.

Suositukset käytöstä

Kohteella on merkitystä paikallisena käyntikohteena. Kohde soveltuu hyvin retkeily- ja opetuskohteeksi, sillä maasto kohteen ympäristössä on melko helppokulkuista.

Adoptoija:  Arkeologian harrastajat ANGO ry

Sijainti/osoite: Hitsaajankatu. Kohteen koordinaatit ovat P = 6674442, I = 390463 (ETRS-TM35FIN). GPS: 60.1924013124, 25.0249543329.

0 kommenttia aiheesta “Herttoniemi, Hitsaajankadun ja itäväylän väli, hautaröykkiö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *